restauracje

zobacz inne tematy
Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?

Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?

„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby je był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” – opisywał pozytywne zmiany w polskiej gastronomii już w czasach panowania Augusta III ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim wiekopomnym „Opisie obyczajów”.

Restauracyjne sztuczki [FELIETON]

Restauracyjne sztuczki [FELIETON]

Wino smakuje lepiej, gdy nalewane jest z cięższej butelki. Środki przeciwbólowe są skuteczniejsze, jeśli ludzie uznają je za drogie. Większość rzeczy jest bardziej pożądana, gdy sądzimy, że występują w niewielkiej ilości.

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko udało się odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Powodem jest widmo kolejnych obostrzeń i braki kadrowe, z którymi mierzy się branża.

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

Mimo, że w ciągu ostatniego roku platformy pośredniczące zanotowały wzrost liczby restauracji korzystających z ich usług, to w ostatnim czasie wiele z nich zawiesza działalność. O tym, czy polską branżę gastronomiczną czeka załamanie oraz czy pośrednicy boją się ustawowego obniżenia poziomu marż rozmawiamy z Agatą Polityło, General Manager w Wolt Polska.

Sanepid zmienił strategię. Nowe narzędzie do walki z przedsiębiorcami, którzy otwierają działalność

Sanepid zmienił strategię. Nowe narzędzie do walki z przedsiębiorcami, którzy otwierają działalność

Niepowodzenia sanepidu w walce z przedsiębiorcami, którzy prowadzą m.in. restauracje czy kluby i mimo rządowego zakazu otwierają działalność sprawdziły, że instytucja szukała nowego narzędzia do walki. Jak pisze money.pl, znalazła go w postaci starego przepisu, który służył do walki z punktami w których sprzedawano dopalacze.

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

Kończy się wyjątkowo trudny rok dla restauracji. Okres między Bożym Narodzeniem a sylwestrem zazwyczaj przynosił gastronomii duże zyski. - Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, to jak zaczynaliśmy pracę w pierwszy dzień świąt, to kończyliśmy ją dopiero 7 stycznia - opowiada Asia Synus, restauratorka. Jak wygląda sytuacja w tym roku?

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.

Rewolucyjne zmiany w IKEA. "To nie może być luksusem dla nielicznych"

Rewolucyjne zmiany w IKEA. "To nie może być luksusem dla nielicznych"

IKEA zapowiedziała, że do 2025 połowę menu oferty restauracyjnej będą stanowić dania bezmięsne. - Wybór zrównoważonej diety nie może być luksusem dla nielicznych. On powinien być częścią życia każdego z nas - uważa Lena Pripp-Kovac, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA.

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.