Reklama

System kaucyjny a restauracje. Czy klienci zapłacą więcej za napoje?

system kaucyjny
Restauracje a system kaucyjny / Fot. Pexels/ Lisa from Pexels
W październiku wszedł w życie system kaucyjny. Wraz z wprowadzeniem tego mechanizmu osób zastanawia się, jak nowe przepisy będą funkcjonować w lokalach gastronomicznych – szczególnie w przypadku napojów w butelkach kupowanych na miejscu.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Reklama

System kaucyjny w restauracji

W praktyce zasada jest dość prosta: jeśli napój jest spożywany w lokalu, na przykład w szklance lub w butelce, która pozostaje na terenie restauracji czy kawiarni, nie ma obowiązku pobierania kaucji. Opakowanie nie opuszcza bowiem lokalu i to sam punkt gastronomiczny może później przekazać je do punktu zbiórki.

Inaczej wygląda sytuacja, gdy klient zdecyduje się zabrać napój ze sobą. W takim przypadku lokal staje się sprzedawcą, który ma obowiązek pobrać kaucję za opakowanie. Dzięki temu system kaucyjny działa spójnie niezależnie od tego, czy napój jest kupowany w sklepie, czy w restauracji – kluczowe jest, czy opakowanie pozostaje na miejscu, czy wychodzi poza lokal.

Najważniejsze informacje o systemie kaucyjnym

Od października system system kaucyjny obejmuje: butelki plastikowe o pojemności do 3 litrów (kaucja w wysokości 50 gr) i metalowe puszki do 1 litra (kaucja w wysokości 50 gr). Z kolei od stycznia 2026 roku system będzie obejmować również szklane butelki wielorazowego użytku o pojemności do 1,5 litra (kaucja 1 zł).

Wraz z uruchomieniem systemu kaucyjnego w sklepach dostępne będą napoje w opakowaniach specjalnie oznaczonych – otrzymają one charakterystyczny znak graficzny oraz unikalny kod. Na etykiecie znajdzie się również wyraźna informacja o kwocie kaucji, jaka obowiązuje przy zakupie – 50 groszy albo 1 złoty, w zależności od rodzaju opakowania. Aktualnie z systemu wyłączone są opakowania na mleko, jogurty i inne napoje mleczne

Reklama

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Reklama
Reklama