horeca

zobacz inne tematy
Ukraiński startup GetOrder pozyskuje 250 tys. dol. na rozwój technologii dla branży restauracyjnej

Ukraiński startup GetOrder pozyskuje 250 tys. dol. na rozwój technologii dla branży restauracyjnej

Ukraiński startup technologiczny GetOrder zakończył rundę pre-seed z wynikiem 250 tys. dol. Inwestycję poprowadził ukraiński fundusz venture capital Digital Future, a wsparcia udzieliła również sieć aniołów biznesu United Angels Network. Pozyskane środki pozwolą firmie na rozwój innowacyjnych rozwiązań dla branży restauracyjnej oraz ekspansję na rynki europejskie.

Ponad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa

Ponad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa

Wbrew mieszanym głosom z rynku, właściciele obiektów noclegowych prawdopodobnie będą mogli zaliczyć ten sezon do udanych. Wg GUS liczba turystów rośnie, a dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK, gdzie widać też opóźnienia w spłacie kredytów pokazują, że tempo wzrostu zadłużenia wyhamowało. W trudniejszej sytuacji znajduje się jednak wciąż głodna gości gastronomia.

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Branża HoReCa ma coraz większe problemy finansowe - w ciągu ostatniego roku jej łączne zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. Inflację najmocniej odczuły restauracje i firmy cateringowe. Eksperci ostrzegają, że sytuacja w szybko się nie poprawi, a problem z płatnościami w sektorze HoReCa może się pogłębiać.

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko udało się odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Powodem jest widmo kolejnych obostrzeń i braki kadrowe, z którymi mierzy się branża.

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

Wojna o marże

Wojna o marże

Ratunek w kryzysie czy dobijanie bezbronnych? Wokół pośredników zajmujących się dostawami jedzenia z restauracji do klientów wybucha coraz więcej kontrowersji.

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.