restauracje
zobacz inne tematyPonad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa
Wbrew mieszanym głosom z rynku, właściciele obiektów noclegowych prawdopodobnie będą mogli zaliczyć ten sezon do udanych. Wg GUS liczba turystów rośnie, a dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK, gdzie widać też opóźnienia w spłacie kredytów pokazują, że tempo wzrostu zadłużenia wyhamowało. W trudniejszej sytuacji znajduje się jednak wciąż głodna gości gastronomia.
Biznesowy dramat w smacznym stylu. Co ósma restauracja wpisana do rejestru dłużników
Kilkanaście tysięcy restauracji i hoteli w Polsce jest zadłużonych na ponad 350 mln złotych. Sytuacja jest dramatyczna - co ósma restauracja jest już wpisana do rejestru dłużników.
Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?
„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby je był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” – opisywał pozytywne zmiany w polskiej gastronomii już w czasach panowania Augusta III ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim wiekopomnym „Opisie obyczajów”.
Długi weekend a gastronomia. Drożyzna zniszczy popyt na usługi restauratorów
Długi weekend to czas, w którym wielu Polaków ruszy na wczasy w różne zakątki kraju. Czy powrócą do restauracji? To nie jest wcale pewne, bo tak drogo, jak teraz, nie było jeszcze nigdy. Sprawdzamy czy restauratorzy mają biznesowe podstawy to ustalenia tak wysokich cen.
Rahim Blak startuje z siecią toskańskich restauracji
Znany przedsiębiorca, Rahim Blak, informuje o nowym przedsięwzięciu. W Katowicach, Wrocławiu i Krakowie wystartują jego nowe toskańskie restauracje.
Drożyzna dobija gastronomię: dla wielu knajp to ostatni sezon
Skala drożyzny po prostu przekracza możliwości masowego klienta. Zdesperowani restauratorzy pomijają wystawianie rachunków, żeby oszczędzić na podatkach.
Gastronomia na kroplówce: skąd się biorą paragony grozy?
Restauratorzy od kilku lat pracują w trybie kryzysowym. Od lockdownów przez wysokie ceny energii i produktów aż po "paragony grozy". Rządowej pomocy dla gastronomii próżno szukać.
Co piąty lokal gastronomiczny upadł przez pandemię [RAPORT]
Około 20 proc. firm z branży gastronomicznej i eventowej w Polsce nie przetrwało pandemii - wynika z najnowszych badań. Oto, jakie żniwo zebrał koronawirus.
Krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany. Jakie masz prawa w restauracji?
UOKiK opublikował raport po kontroli usług gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Nieprawidłowości odnotowano w niemal połowie skontrolowanych lokali. Czego dotyczyły?
Powrót do 2009 roku, czyli upadek małych biznesów gastronomicznych. Giganci są jeszcze więksi
Polska gastronomia cofnęła się do 2009 roku jeśli chodzi o liczbę lokali - wynika z danych GfK opublikowanych na łamach Rzeczpospolitej. Tyle, że na pandemii ucierpieli mali przedsiębiorcy. Duże sieci są w lepszej kondycji, niż przed 2020 r.
Restauracyjne sztuczki [FELIETON]
Wino smakuje lepiej, gdy nalewane jest z cięższej butelki. Środki przeciwbólowe są skuteczniejsze, jeśli ludzie uznają je za drogie. Większość rzeczy jest bardziej pożądana, gdy sądzimy, że występują w niewielkiej ilości.
Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"
Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko udało się odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Powodem jest widmo kolejnych obostrzeń i braki kadrowe, z którymi mierzy się branża.
Branża gastronomiczna w czasie pandemii. Raport z wykresami
Spadek liczby transakcji ale jednocześnie spory wzrost ich wartości. Oto finansowe podsumowanie sytuacji branży gastronomicznej w czasie pandemii i lockdownów.
Kolejne luzowanie obostrzeń. Znamy plan na wakacje
Dobre wieści dla właścicieli hoteli i organizatorów konferencji. Mateusz Morawiecki i Andrzej Niedzielski podczas konferencji prasowej zaprezentowali nowe zmiany w obostrzeniach.
Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?
Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.
"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]
Mimo, że w ciągu ostatniego roku platformy pośredniczące zanotowały wzrost liczby restauracji korzystających z ich usług, to w ostatnim czasie wiele z nich zawiesza działalność. O tym, czy polską branżę gastronomiczną czeka załamanie oraz czy pośrednicy boją się ustawowego obniżenia poziomu marż rozmawiamy z Agatą Polityło, General Manager w Wolt Polska.
Sanepid zmienił strategię. Nowe narzędzie do walki z przedsiębiorcami, którzy otwierają działalność
Niepowodzenia sanepidu w walce z przedsiębiorcami, którzy prowadzą m.in. restauracje czy kluby i mimo rządowego zakazu otwierają działalność sprawdziły, że instytucja szukała nowego narzędzia do walki. Jak pisze money.pl, znalazła go w postaci starego przepisu, który służył do walki z punktami w których sprzedawano dopalacze.
Dyrektor OZZ ZPAV: "Ustawodawca nie anulował opłat za muzykę. Zmienił termin płatności" [WYWIAD]
Grudniowa nowelizacja ustawy sprawiła, że możemy wystawiać faktury tym przedsiębiorcom, którzy nie są całkowicie zamknięci. Pamiętajmy, że to nie jest tak, że kilka miesięcy temu ustawodawca zabrał nam pieniądze, bo to byłoby niekonstytucyjne - tłumaczy Bogusław Pluta, dyrektor Organizacji Zbiorowego Zarządzania ZPAV.
Masowe problemy firm usługowych. "Drastyczny wzrost niewypłacalności pod koniec roku" [TYLKO U NAS]
Prawie 400 firm z szeroko rozumianej branży usługowej ogłosiło niewypłacalność od stycznia do listopada minionego roku - wynika z raportu Euler Hermes. Najgorsze były ostatnie miesiące, po wprowadzeniu ponownego lockdownu dla m.in. branży HoReCa.
Klienci szturmują otwarte restauracje. "Mamy kolejkę rezerwacji na dwa tygodnie"
Żeby zjeść na miejscu trzeba zarezerwować miejsce z dwutygodniowym wyprzedzeniem - mówi nam Tomasz Kwiek, współwłaściciel cieszyńskiej Restauracji u Trzech Braci, która od kilku dni przyjmuje gości również stacjonarnie. Podobne głosy dochodzą z lokali w całej Polsce.
"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?
Kończy się wyjątkowo trudny rok dla restauracji. Okres między Bożym Narodzeniem a sylwestrem zazwyczaj przynosił gastronomii duże zyski. - Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, to jak zaczynaliśmy pracę w pierwszy dzień świąt, to kończyliśmy ją dopiero 7 stycznia - opowiada Asia Synus, restauratorka. Jak wygląda sytuacja w tym roku?
Polska restauracja robi furorę w Nowym Jorku. "Pierogi lepią u nas Chińczycy i Portorykańczycy"
Jedli u nich Amy Adams i Jimmy Kimmel. Kilka lat temu zrezygnowali z bezpiecznych posadek, bo chcieli zająć się czymś swoim. Andrzej Kińczyk i Krzysztof Poluchowicz próbują rozkochać nowojorczyków w polskich pierogach. I wychodzi im to całkiem nieźle.
Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!
Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.
Rewolucyjne zmiany w IKEA. "To nie może być luksusem dla nielicznych"
IKEA zapowiedziała, że do 2025 połowę menu oferty restauracyjnej będą stanowić dania bezmięsne. - Wybór zrównoważonej diety nie może być luksusem dla nielicznych. On powinien być częścią życia każdego z nas - uważa Lena Pripp-Kovac, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w IKEA.
Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?
Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.
Większość biznesów gastronomicznych czeka zamknięcie? [BADANIE]
Aż 66 proc. właścicieli przedsiębiorstw z branży gastronomicznej i hotelarskiej obawia się, że będzie musiała zamknąć biznes - wynika z nowego badania EFL. Tymczasem przełożenie posiedzenia sejmu oznacza, że co najmniej przez 2 tygodnie nie otrzymają żadnej pomocy.
Knajp.pl to nowa platforma do zamawiania jedzenia. Zmniejszy koszty ponoszone przez restauratorów
Knajp.pl jest inicjatywą, która ma wesprzeć branżę gastronomiczną w walce ze skutkami pandemii. Restauratorzy sprzedadzą pozycje z menu bez ponoszenia kosztów prowizji.
Nadchodzą nowe obostrzenia. Kolejne uderzenie w branżę HoReCa?
Jutro, 23 października, o godz. 11 rozpocznie się konferencja premiera Mateusza Morawieckiego. Zostaną wówczas przedstawione nowe obostrzenia. Jak donosi money.pl, dotkną one przede wszystkim gastronomię.