Rewolucyjne zmiany w IKEA. "To nie może być luksusem dla nielicznych"
Fot. materiały prasoweWedług zapowiedzi przedstawicieli IKEA, do 2025 roku oferta restauracyjna zmieni się następująco:
- połowa dań będzie pochodzenia roślinnego, natomiast 80 proc. potraw nie będzie zawierała czerwonego mięsa
- 80 proc. pakowanej żywności będzie z roślin
- 80 proc. dań głównych dostępnych w sklepowych restauracjach będzie spełniać wytyczne dotyczące zdrowego żywienia
"W 2019 roku ponad 680 mln naszych klientów skorzystało z oferty gastronomicznej. Dostrzegamy w tym szansę, by inspirować ludzi do zmiany nawyków" - czytamy w oficjalnym komunikacie IKEA.
Będziemy konsekwentnie udowadaniać, że zdrowe jedzenie może być smaczne - zapowiada Lena Pripp-Kovac
Jak podkreślają przedstawiciele sieci, ograniczenie czerwonego mięsia na rzecz warzyw i owoców będzie korzystne nie tylko dla konsumentów, ale również dla środowiska. Według badań, obecny system żywieniowy odpowiada za ok. 30 proc. globalnej emisji gazów cieplarnianych - duży wkład w tę ilość ma właśnie przetwarzanie jedzenia pochodzenia zwierzęcego.
Oczywiście mięsne klopsiki - wielbione przez wielu klientów - pozostaną w ofercie.