gastronomia
zobacz inne tematyGwarantowane 10 tys. zł zarobku. Jedyny taki program dla franczyzobiorców od AM AM Kebab
AM AM Kebab to popularna franczyza gastronomiczna, oferująca dania typu fast food w ponad 130 mobilnych punktach w Polsce. Marka, która jest częścią spółki Dolci Sapori, z powodzeniem funkcjonuje na rynku od kilku lat i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem osób planującym swój, zarówno pierwszy jak i już kolejny - punkt franczyzowy. Teraz sieć wychodzi naprzeciw potrzebom swoich nowych partnerów biznesowych i wprowadza program “Gwarancja Zarobku”, gwarantujący minimum 10 tys. złotych zarobku przez trzy pierwsze miesiące. Na czym dokładnie polega ten program? Jakie są jego założenia? I kto może z niego skorzystać już teraz?
Restauracje fast food za drogie dla Polaków: Branża nawet na dwucyfrowym minusie po wakacjach
Obserwacja zachowań blisko 3 mln konsumentów wykazała, że ogólnie zmniejszył się wakacyjny ruch w fast foodach. Tego typu restauracje straciły też klientów. Pizzerie zanotowały dwa dwucyfrowe spadki, a bary z kanapkami i daniami z kurczaka – dwa jednocyfrowe. Eksperci komentujący te dane zauważają, że branża fast foodów wyraźnie traci na rzecz sieci handlowych. Konsumenci wolą kupować gotowe dania do podgrzania lub rozmrożenia w sklepach. Znawcy rynku wyjaśniają, że powodem jest drożyzna w tego typu lokalach.
Tanio już było! Polska gastronomia jest zadłużona na ponad miliard złotych
Z raportu BIG InfoMonitor wynika, że zaległe zobowiązania branży gastronomicznej przekroczyły w marcu ponad 1 mld zł. Prawie 7%. firm ma problemy ze spłatą bieżących zobowiązań, kredytów i zaległości wobec dostawców. Średnio na jeden podmiot przypada 91 550 zł długów.
Startup Restimo z finansowaniem. Będzie cyfryzował gastronomię
Restimo ogłosiło dzisiaj zamknięcie drugiej rundy inwestycyjnej na etapie seed w wysokości 2 mln zł od prywatnych inwestorów. Spółka stworzyła aplikację dla lokali gastronomicznych i sklepów integrującą popularne platformy dostaw jedzenia, systemy zamówień online, firmy kurierskie oraz systemy POS.
Szwedzka sieć restauracji Taco Bar chce wejść do Polski. Trwają poszukiwania franczyzobiorcy
Licząca 45 restauracji szwedzka sieć Taco Bar przygotowała plany ekspansji zagranicznej. Na celowniku znalazła się m.in. Polska, gdzie trwają poszukiwania partnerów franczyzowych: master franczyzobiorcy lub lokalnych franczyzobiorców.
Gastronomia dwóch prędkości. Jak obecnie funkcjonuje rynek
Kiedy jedni likwidują biznes, inni rosną jak nigdy dotąd.
Sierpniowe odkrycia. Nasze propozycje zakupowe
W tym miesiącu będzie egzotycznie – najmodniejsze spodnie pochodzą z Bermudów, a niezbędny kapelusz z Ekwadoru albo, jak kto woli, z Panamy. Do tego polecamy świetną restaurację brazylijską i niezwykłe naczynia polskiej marki Révolte.
Własna restauracja to marzenie wiele osób. Ale czy obecnie warto iść w gastro?
Własna restauracja to marzenie mnóstwa osób. Widzą siebie w sielankowy sposób, jak zabawiają gości i serwują wyjątkowe dania. Rzeczywistość jest jednak bardzo brutalna, ciągłe braki pracowników, nieustanna walka o płynność, wybredni klienci i praca od świtu do nocy. Być restauratorem to dziś wyzwanie.
Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?
„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby je był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” – opisywał pozytywne zmiany w polskiej gastronomii już w czasach panowania Augusta III ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim wiekopomnym „Opisie obyczajów”.
Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen
Branża HoReCa ma coraz większe problemy finansowe - w ciągu ostatniego roku jej łączne zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. Inflację najmocniej odczuły restauracje i firmy cateringowe. Eksperci ostrzegają, że sytuacja w szybko się nie poprawi, a problem z płatnościami w sektorze HoReCa może się pogłębiać.
qbik stworzył „pilota” do obsługi restauracji. Startup rusza z emisją crowdfundingową
qbik PSA to startup założony przez Yevheniia Zadorina i Maksyma Kosiaka. Celem podmiotu jest stworzenie inteligentnego narzędzia będącego „pilotem do lokalu w ręku klienta”. qbik chce pozyskać 650 tys. zł za pomocą platformy crowdfundingowej forc.ee, aby poszerzyć wachlarz funkcjonalności rozwiązania m.in. o szybkie płatności i przyspieszyć proces komercjalizacji.
Drożyzna dobija gastronomię: dla wielu knajp to ostatni sezon
Skala drożyzny po prostu przekracza możliwości masowego klienta. Zdesperowani restauratorzy pomijają wystawianie rachunków, żeby oszczędzić na podatkach.
30-latek z Polski i bankier z J.P. Morgan stworzyli startup. Embargo podbije świat gastronomii?
Niemal 30-letni Fryderyk Szydłowski najpierw rzucił koszykówkę, potem stanowisko menedżera prestiżowego klubu w Londynie, by ostatecznie założyć startup. Wspólnie z jednym z szefów J.P. Morgan.
Krem dekoracyjny zamiast bitej śmietany. Jakie masz prawa w restauracji?
UOKiK opublikował raport po kontroli usług gastronomicznych w miejscowościach turystycznych w Polsce. Nieprawidłowości odnotowano w niemal połowie skontrolowanych lokali. Czego dotyczyły?
Powrót do 2009 roku, czyli upadek małych biznesów gastronomicznych. Giganci są jeszcze więksi
Polska gastronomia cofnęła się do 2009 roku jeśli chodzi o liczbę lokali - wynika z danych GfK opublikowanych na łamach Rzeczpospolitej. Tyle, że na pandemii ucierpieli mali przedsiębiorcy. Duże sieci są w lepszej kondycji, niż przed 2020 r.
"Patogastronomia" w lokalu Roberta Lewandowskiego? Branża krytykuje niskie stawki dla pracowników
NINE's - pierwsza restauracja, której współwłaścicielem jest Robert Lewandowski - rozpoczęła poszukiwania pracowników. Opublikowane ogłoszenie o pracę wywołało dyskusję w mediach społecznościowych - zdaniem przedstawicieli branży gastronomicznej, oferowane wynagrodzenie jest dużo niższe, niż w innych lokalach.
Żabka testuje mobilne sklepy. Pojawią się m.in. na koncertach oraz w okolicach szkół
Mobilna Żabka – to nowy, innowacyjny koncept sklepów testowanych przez sieć Żabka. Klienci będą mogli zrobić w nich szybkie zakupy na targach, koncertach, wydarzeniach sportowych i kulturalnych. W przyszłości mobilne Żabki mogą pojawić się także w okolicach szkół i uczelni, a w sezonie urlopowym w miejscowościach letniskowych.
Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?
Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.
"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]
Mimo, że w ciągu ostatniego roku platformy pośredniczące zanotowały wzrost liczby restauracji korzystających z ich usług, to w ostatnim czasie wiele z nich zawiesza działalność. O tym, czy polską branżę gastronomiczną czeka załamanie oraz czy pośrednicy boją się ustawowego obniżenia poziomu marż rozmawiamy z Agatą Polityło, General Manager w Wolt Polska.
15 tys. lokali gastronomicznych czeka zamknięcie
Nawet 15 tys. lokali gastronomicznych czeka likwidacja - donosi Rzeczpospolita. Jak wynika z analizy Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, łączne straty dla branży w 2020 roku to nawet 30 mld złotych.
Gastronomia prosi o ratunek po obostrzeniach. "Wprowadźmy bony żywnościowe dla pracowników"
- Konieczne jest bezzwłoczne uruchomienie instrumentów w postaci dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznania kolejnych świadczeń postojowych - informuje Federacja Przedsiębiorców Polskich. Jak pomóc gastronomii zanim dojdzie do luzowania obostrzeń?
30 tys. zł kary dla cieszyńskiej Restauracji U Trzech Braci. Lokal zbiera na "pomoc prawną"
Właściciele cieszyńskiej Restauracji U Trzech Braci, która w styczniu otworzyła się pomimo obostrzeń, poinformowali o karze 30 tys. zł, jaką nałożył na nich Sanepid. Lokal zorganizował zrzutkę, a pozyskane w ten sposób pieniądze zostaną przeznaczone na "pomoc prawną".
"Trzeba być ciężkim frajerem...". Branża komentuje przedłużenie obostrzeń
Nic się nie zmieni. Dalej będziemy zamknięci. Myślę, że dopiero po świętach wielkanocnych nas otworzą. A w najgorszym razie otworzą nas po majówce - mówi z żalem właścicielka jednej z niewielkich restauracji w województwie opolskim. Restauratorzy nie kryją rozczarowania decyzją o przedłużeniu obostrzeń.
Masowe problemy firm usługowych. "Drastyczny wzrost niewypłacalności pod koniec roku" [TYLKO U NAS]
Prawie 400 firm z szeroko rozumianej branży usługowej ogłosiło niewypłacalność od stycznia do listopada minionego roku - wynika z raportu Euler Hermes. Najgorsze były ostatnie miesiące, po wprowadzeniu ponownego lockdownu dla m.in. branży HoReCa.
Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów ponad 3 mln zł
Stava, gastro-kurierska sieć franczyzowa, zakończyła emisję akcji w modelu crowdfundingu. Spółka pozyskała od inwestorów ponad 3,4 mln złotych. Środki te pozwolą jeszcze bardziej przyspieszyć rozwój sieci franczyzowej w Polsce i Europie. Spółka prowadziła emisję bez wsparcia platform crowdfundingowych.
Kubisiak: Szukający pracy powinni być bardziej elastyczni. Kryzys wymusza zmiany [WYWIAD]
Młodzi najbardziej cierpią w okresie kryzysu. Z pewnością wydłuża się czas szukania pracy, co jest oczywiście związane z mniejszą liczbą ofert. Niektóre przedsiębiorstwa radzą sobie wyjątkowo dobrze, a inne wyjątkowo źle – to wymusza większą elastyczność u kandydatów, warto wyjść poza dotychczasową branżę - mówi Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytuty Ekonomicznego.
"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?
Kończy się wyjątkowo trudny rok dla restauracji. Okres między Bożym Narodzeniem a sylwestrem zazwyczaj przynosił gastronomii duże zyski. - Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, to jak zaczynaliśmy pracę w pierwszy dzień świąt, to kończyliśmy ją dopiero 7 stycznia - opowiada Asia Synus, restauratorka. Jak wygląda sytuacja w tym roku?
Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?
Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.
Zamknięte branże zapraszają do podpisania petycji na warszawskim Placu Zamkowym
W piątek 6 listopada między godz. 11:00, a 13:00 przedstawiciele 4 branż - eventowej, hotelowej, fitness oraz gastronomicznej - spotkają się na Placu Zamkowym w Warszawie, gdzie będą składali podpisy pod petycją branż.
Green Caffe Nero odpowiada na zarzuty:80 proc. przypadków zatruć zakończyło się porozumieniem
Firma Green Caffe Nero w przesłanym do mediów oświadczeniu odpowiedziała na zarzuty dotyczące wypłaty zbyt niskich odszkodowań: 80 proc. przypadków zakończyło się porozumieniem.
Stava, czyli jedzenie na czas
Opolski startup Stava to pierwsza gastro-kurierska franczyza w Europie. Dzięki niemu Polacy mają szanse na szybki dowóz ciepłego i świeżego jedzenia z restauracji.