gastronomia

zobacz inne tematy
Gwarantowane 10 tys. zł zarobku. Jedyny taki program dla franczyzobiorców od AM AM Kebab

Gwarantowane 10 tys. zł zarobku. Jedyny taki program dla franczyzobiorców od AM AM Kebab

AM AM Kebab to popularna franczyza gastronomiczna, oferująca dania typu fast food w ponad 130 mobilnych punktach w Polsce. Marka, która jest częścią spółki Dolci Sapori, z powodzeniem funkcjonuje na rynku od kilku lat i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem osób planujących swój – zarówno pierwszy, jak i już kolejny – punkt franczyzowy.

Restauracje fast food za drogie dla Polaków: Branża nawet na dwucyfrowym minusie po wakacjach

Restauracje fast food za drogie dla Polaków: Branża nawet na dwucyfrowym minusie po wakacjach

Obserwacja zachowań blisko 3 mln konsumentów wykazała, że ogólnie zmniejszył się wakacyjny ruch w fast foodach. Tego typu restauracje straciły też klientów. Pizzerie zanotowały dwa dwucyfrowe spadki, a bary z kanapkami i daniami z kurczaka – dwa jednocyfrowe. Eksperci komentujący te dane zauważają, że branża fast foodów wyraźnie traci na rzecz sieci handlowych. Konsumenci wolą kupować gotowe dania do podgrzania lub rozmrożenia w sklepach. Znawcy rynku wyjaśniają, że powodem jest drożyzna w tego typu lokalach.

Startup Restimo z finansowaniem. Będzie cyfryzował gastronomię

Startup Restimo z finansowaniem. Będzie cyfryzował gastronomię

Restimo ogłosiło dzisiaj zamknięcie drugiej rundy inwestycyjnej na etapie seed w wysokości 2 mln zł od prywatnych inwestorów. Spółka stworzyła aplikację dla lokali gastronomicznych i sklepów integrującą popularne platformy dostaw jedzenia, systemy zamówień online, firmy kurierskie oraz systemy POS.

Sierpniowe odkrycia. Nasze propozycje zakupowe

Sierpniowe odkrycia. Nasze propozycje zakupowe

W tym miesiącu będzie egzotycznie – najmodniejsze spodnie pochodzą z Bermudów, a niezbędny kapelusz z Ekwadoru albo, jak kto woli, z Panamy. Do tego polecamy świetną restaurację brazylijską i niezwykłe naczynia polskiej marki Révolte.

Własna restauracja to marzenie wiele osób. Ale czy obecnie warto iść w gastro?

Własna restauracja to marzenie wiele osób. Ale czy obecnie warto iść w gastro?

Własna restauracja to marzenie mnóstwa osób. Widzą siebie w sielankowy sposób, jak zabawiają gości i serwują wyjątkowe dania. Rzeczywistość jest jednak bardzo brutalna, ciągłe braki pracowników, nieustanna walka o płynność, wybredni klienci i praca od świtu do nocy. Być restauratorem to dziś wyzwanie.

Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?

Gwiazdki w rosole. Dlaczego w Polsce gwiazdki Michelina nadal są rzadkością?

„Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby je był podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku, znowu się rozciąga i pęcznieje jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska” – opisywał pozytywne zmiany w polskiej gastronomii już w czasach panowania Augusta III ksiądz Jędrzej Kitowicz w swoim wiekopomnym „Opisie obyczajów”.

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Branża HoReCa ma coraz większe problemy finansowe - w ciągu ostatniego roku jej łączne zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. Inflację najmocniej odczuły restauracje i firmy cateringowe. Eksperci ostrzegają, że sytuacja w szybko się nie poprawi, a problem z płatnościami w sektorze HoReCa może się pogłębiać.

qbik stworzył „pilota” do obsługi restauracji. Startup rusza z emisją crowdfundingową

qbik stworzył „pilota” do obsługi restauracji. Startup rusza z emisją crowdfundingową

qbik PSA to startup założony przez Yevheniia Zadorina i Maksyma Kosiaka. Celem podmiotu jest stworzenie inteligentnego narzędzia będącego „pilotem do lokalu w ręku klienta”. qbik chce pozyskać 650 tys. zł za pomocą platformy crowdfundingowej forc.ee, aby poszerzyć wachlarz funkcjonalności rozwiązania m.in. o szybkie płatności i przyspieszyć proces komercjalizacji.

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

Mimo, że w ciągu ostatniego roku platformy pośredniczące zanotowały wzrost liczby restauracji korzystających z ich usług, to w ostatnim czasie wiele z nich zawiesza działalność. O tym, czy polską branżę gastronomiczną czeka załamanie oraz czy pośrednicy boją się ustawowego obniżenia poziomu marż rozmawiamy z Agatą Polityło, General Manager w Wolt Polska.

15 tys. lokali gastronomicznych czeka zamknięcie

15 tys. lokali gastronomicznych czeka zamknięcie

Nawet 15 tys. lokali gastronomicznych czeka likwidacja - donosi Rzeczpospolita. Jak wynika z analizy Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, łączne straty dla branży w 2020 roku to nawet 30 mld złotych.

Gastronomia prosi o ratunek po obostrzeniach. "Wprowadźmy bony żywnościowe dla pracowników"

Gastronomia prosi o ratunek po obostrzeniach. "Wprowadźmy bony żywnościowe dla pracowników"

- Konieczne jest bezzwłoczne uruchomienie instrumentów w postaci dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznania kolejnych świadczeń postojowych - informuje Federacja Przedsiębiorców Polskich. Jak pomóc gastronomii zanim dojdzie do luzowania obostrzeń?

Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów ponad 3 mln zł

Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów ponad 3 mln zł

Stava, gastro-kurierska sieć franczyzowa, zakończyła emisję akcji w modelu crowdfundingu. Spółka pozyskała od inwestorów ponad 3,4 mln złotych. Środki te pozwolą jeszcze bardziej przyspieszyć rozwój sieci franczyzowej w Polsce i Europie. Spółka prowadziła emisję bez wsparcia platform crowdfundingowych.

Kubisiak: Szukający pracy powinni być bardziej elastyczni. Kryzys wymusza zmiany [WYWIAD]

Kubisiak: Szukający pracy powinni być bardziej elastyczni. Kryzys wymusza zmiany [WYWIAD]

Młodzi najbardziej cierpią w okresie kryzysu. Z pewnością wydłuża się czas szukania pracy, co jest oczywiście związane z mniejszą liczbą ofert. Niektóre przedsiębiorstwa radzą sobie wyjątkowo dobrze, a inne wyjątkowo źle – to wymusza większą elastyczność u kandydatów, warto wyjść poza dotychczasową branżę - mówi Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytuty Ekonomicznego.

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

Kończy się wyjątkowo trudny rok dla restauracji. Okres między Bożym Narodzeniem a sylwestrem zazwyczaj przynosił gastronomii duże zyski. - Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, to jak zaczynaliśmy pracę w pierwszy dzień świąt, to kończyliśmy ją dopiero 7 stycznia - opowiada Asia Synus, restauratorka. Jak wygląda sytuacja w tym roku?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.

Stava, czyli jedzenie na czas

Stava, czyli jedzenie na czas

Opolski startup Stava to pierwsza gastro-kurierska franczyza w Europie. Dzięki niemu Polacy mają szanse na szybki dowóz ciepłego i świeżego jedzenia z restauracji.