Pracownicy chcą zmian w benefitach i wybierają dofinansowanie posiłków

Sodexo
Sodexo
Aż 80 proc. badanych, którzy nie mają regularnie finansowanych posiłków, chciałoby otrzymywać taki benefit.
ARTYKUŁ BEZPŁATNY

z miesięcznika „My Company Polska”, wydanie 2/2023 (89)

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

T ak wynika z badań zrealizowanych dla Sodexo Benefits 

and Rewards Services Polska. W czasach inflacji popularnością cieszą się rozwiązania, które pozwalają zadbać jednocześnie o zdrowie i finanse domowe. Dla pracodawcy dofinansowanie posiłków to także gwarancja dobrze ulokowanych środków i optymalizacji podatkowych. 

Wysokie koszty życia sprawiają, że pracownicy oczekują dodatkowego wsparcia od pracodawców i uważniej przyglądają się proponowanym benefitom. W cenie są rozwiązania, które odpowiadają na potrzeby związane z bezpieczeństwem finansowym i ochroną zdrowia. Pracownicy chcą praktycznych świadczeń, o których będą mogli powiedzieć: to naprawdę działa i pomaga! 

Dofinansowanie posiłków alfabet korzyści

Doskonałym wsparciem są benefity żywieniowe. Karta na posiłki, jak Lunch Pass Sodexo, realizuje szereg potrzeb – od A do Z.

Apetyt

Z powodu inflacji można oszczędzać na różnych rzeczach, ale jedzenie to podstawowa potrzeba, której nie należy zaniedbywać. 

Balans

Dofinansowanie posiłków to troska o work-life-balans. Pracownik ma więcej czasu na inne aktywności, zamiast robienia zakupów, gotowania i przygotowywania posiłków. 

Czas

Dzięki karcie na posiłki pracownik oszczędza czas, a jednocześnie nie zaniedbuje przerw w pracy i regularnie się odżywia. 

Dopasowanie

To benefit dopasowany do wszystkich stanowisk i branż, gdyż odpowiada na uniwersalne potrzeby. 

Efektywność

Regularne i zdrowe odżywianie wpływa na efektywność, koncentrację i jakość pracy. Sprzyja dbaniu o równowagę emocjonalną. 

Gastronomia

Mając kartę żywnościową, pracownik może zamawiać dania w ulubionych restauracjach, zgodnie ze swoimi potrzebami dietetycznymi i preferencjami kulinarnymi. 

Home office

Lunch Pass Sodexo świetnie sprawdzi się i w zakładzie pracy, i podczas pracy zdalnej. 

Integracja

Chodzi o coś więcej niż posiłek. O integrację, atmosferę i relacje zarówno w biurze, jak i jedząc lunch w domu, ze współpracownikami po drugiej stronie ekranu. 

Kultura prozdrowotna

Wdrożenie świadczeń żywieniowych to ważny element budowania kultury lunchowej i prozdrowotnej. 

Momenty

Benefity żywieniowe przydają się w różnych momentach prywatnych i zawodowych. Doceniają je m.in. pracownicy, którzy zostają rodzicami albo często podróżują. 

Nowoczesność

Zbliżeniowe, wirtualne. Dofinansowanie posiłków to już nie tylko firmowa stołówka! 

Optymalizacje kosztowe

Pracodawca może skorzystać z udogodnień podatkowych (w skali roku aż do 737 zł oszczędności na jednym pracowniku). Wydatki na Lunch Pass mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodu.  

Podwyżka

Regularne dofinansowanie posiłków może być alternatywą lub uzupełnieniem dla podwyżki. Oznacza oszczędność dla firmy i zysk dla pracownika. 

Swoboda wyboru

Pracownik sam wybiera czas, miejsce i rodzaj posiłku. Sam też zarządza otrzymanymi środkami bez konieczności angażowania działu HR w kwestie operacyjne. 

ZUS

Od ubiegłego roku obowiązuje wyższa kwota zwolnienia ze składek dofinansowania posiłków – do 300 zł miesięcznie na pracownika. 

baner 970x200
My Company Polska wydanie 2/2023 (89)

Więcej możesz przeczytać w 2/2023 (89) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.


Zamów w prenumeracie

ZOBACZ RÓWNIEŻ