Desery z drukarki 3D. Startup pozyskał 1,2 mln euro na niezwykłą technologię, szuka nowych środków

Desery z drukarki 3D. Startup pozyskał 1,2 mln euro na niezwykłą technologię, szuka nowych środków
La Patisserie Numerique to francuski startup, o którym niebawem może być głośno. Firma opracowała metodę drukowania ciast bez żadnych dodatków. Od inwestorów pozyskał już 1,2 mln euro, ale teraz startup szuka kolejnych 10 mln euro - tłumaczą jego przedstawiciele w rozmowie z portalem mycompanypolska.pl.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Na jakim poziomie rozwoju technologii jesteście? 

Znajdujemy się w fazie pre-industrializacji lub industrializacji. Szacujemy nasz TRL (poziom gotowości technologicznej) na poziomie 8. Obecnie mamy kilka drukarek 3D do żywności Patiss3, pracujących w naszym zakładzie produkcyjnym w Normandii, a do tego kilka maszyn zostanie wdrożonych w kuchniach naszych beta testerów jesienią. 

Jeśli chodzi o to, co nas ogranicza to głównie prototypowanie, które zajmuje dużo czasu. Elementy, których używamy, są projektowane od podstaw. Nie istnieją, więc musimy długo czekać na etap produkcji. Inną przeszkodą w rozwoju technologicznym są normy przemysłu spożywczego, które musimy też spełniać, np. nie możemy używać niektórych materiałów.

Czy waszym zdaniem ludzie zaufają „drukowaniu jedzenia”? 

Kiedy gotujesz, prawdopodobnie używasz robota cukierniczego do przygotowania ciasta. W przypadku kuchni szefa kuchni używa się wielu maszyn, jak możesz sobie wyobrazić, nie ubija się jaj ręcznie. Technologia już istnieje w każdej kuchni, więc może za dziesięć lat każdy będzie miał w domu drukarkę 3D do żywności?

Jak zamierzacie nas do tego przekonać?

Najlepszym sposobem na przekonanie ludzi jest sprawienie, aby spróbowali naszych produktów. W czerwcu ubiegłego roku, podczas wydarzenia Vivatech, zaprezentowaliśmy naszą technologię i zaoferowaliśmy publiczności nasze wypieki. Większość z nich była super zachwycona i dostaliśmy mnóstwo pozytywnych opinii! Czasami zdarzają się nam osoby, które nie są przekonane do spróbowania, ale z czasem uświadamiają sobie, że nasze urządzenie jest po prostu narzędziem do zmiany sposobu wykonania produktu bez zmiany jego smaku.

Zaletą naszej drukarki Patiss3 jest automatyzacja etapów o niskiej wartości dodanej, oszczędność czasu dla użytkowników, ponieważ działa w ukrytym czasie. Nasza technologia pozwala użytkownikowi przygotować precyzyjną ilość ciasta, aby wydrukować swoje wypieki. Nie ma marnowania produktu, a część przychodzącego materiału może być ponownie wykorzystana.

Współpracujemy z szefami kuchni, aby stworzyć nowe desery i przepisy, a ci ambasadorzy są silnymi zwolennikami naszej technologii.

Jak wyglądały początki waszej działalności?

Nasza CEO Marine Core Baillais pracowała ponad 10 lat w firmie zajmującej się drukiem 3D, Sculpteo. Zawsze pasjonowała się wyrobami cukierniczymi i dlatego rozpoczęła studia w zakresie cukiernictwa. Podczas studiów pracowała w Meurice w brygadzie Cedrica Groleta, bardzo znanego francuskiego szefa kuchni. Z jej doświadczeń z pracy z szefami kuchni i latami spędzonymi z drukiem 3D, narodził się pomysł na cukierniczą drukarkę 3D.

Jej celem jest pomoc szefom kuchni w skupieniu się na kreatywności i produkowaniu w 100% lokalnych, bardziej efektywnych produktów, bez dodatków i konserwantów. 

Pierwsze kilka miesięcy firmy przypadło na czasy pandemii COVID-19 i w tym czasie dużo prac R&D zostało zrealizowanych przez Marine. Po rundzie zalążkowej zatrudniła utalentowany zespół biochemików, szefów kuchni, projektantów i inżynierów mechaników, aby wdrożyć swoją wizję.

Na rynku są podobne rozwiązania...

Na rynku istnieje kilka rodzajów drukarek 3D do żywności, ale w większości przypadków wytłaczają one ciasto na blaszkę. Większość produktów drukowanych w 3D to czekolada lub analogiczna produkcja mięs / ryb. 

Nasza technologia, Patiss3, jest prawdziwym przełomem. Jest to druk metodą proszkową 3D, oferujemy ekstremalną wolność projektowania i receptur: możesz drukować dowolny rodzaj ciasta bez dodawania jakichkolwiek dodatków, bez modyfikacji procesu. Możesz drukować słodkie lub pikantne produkty w dowolnym kształcie, jaki tylko chcesz.

Jaka jest Wasza strategia rozwoju?

Mamy pierwszych użytkowników w całej Europie i mamy nadzieję, że szybko rozwiniemy się na skalę międzynarodową, ponieważ Francja ma światową renomę w dziedzinie ciastkarstwa i gastronomii.

Chcemy rozwijać się globalnie, jednocześnie produkując lokalnie nasze maszyny. Globalnie to nowe lokalnie!   

Co ze strefą finansową. Macie już inwestorów? 

W grudniu 2021 r. udało się zrealizować pierwszą rundę zalążkową, pozyskując 1,2 mln euro od inwestorów prywatnych i instytucji publicznej. Środki te zostały zainwestowane w fazę badawczo-rozwojową i stworzenie laboratorium spożywczego w Normandii. 

Następnym krokiem jest zebranie 10 milionów euro potrzebnych do otworzenia zakładu produkcyjnego we Francji i wprowadzenia produktu na rynek światowy poprzez sieć dystrybutorów.

W jaki sposób chcecie komercjalizować swoje rozwiązanie?

Naszą strategią rozwoju jest wprowadzenie naszych drukarek do szkół cukierniczych, aby umożliwić studentom i absolwentom zapoznanie się z maszyną. Naszym celem jest również dotarcie do szefów cukierni, którzy są liderami opinii w naszej branży, aby budować z nimi zabójcze aplikacje.  

Nasz model biznesowy opiera się na wynajmie maszyny za 500 euro/miesięcznie, większość marży robimy na materiałach eksploatacyjnych. Oferujemy również wsparcie dla użytkowników w celu opracowania nowych przepisów, a także dążymy do stworzenia katalogu kształtów, które będą dołączane dla każdego klienta.

Czy macie już cel jeśli chodzi o liczbę maszyn?

Do końca roku będzie 25 maszyn zainstalowanych w kuchniach naszych beta testerów we Francji i Europie. Naszym celem jest każdy 1500 maszyn wdrożonych w ciągu 5 lat. Patiss3 ma wysoką wydajność 300 indywidualnych ciastek na dzień, co odpowiada potrzebom lokalnych piekarni lub restauracji. Podpisaliśmy już także umowę na większą wersję drukarki 3d z jednym z liderów przemysłu spożywczego we Francji.

Na koniec prośba o podsumowanie, jakie były wasze pozytywne i negatywne doświadczenia w czasie budowy startupu? 

Ponieważ Marine z powodzeniem stworzyła inny startup w dziedzinie druku 3d (sprzedany BASF w 2019 roku), firma szybko zebrała zainteresowanie i wsparcie od aniołów biznesu. Posiadanie seryjnego przedsiębiorcy w zespole założycielskim jest zawsze zaletą. Z negatywnych doświadczeń: tworzenie firmy sprzętowej jest trudniejsze niż oczekiwano.

Co chcecie osiągnąć w perspektywie najbliższych lat?

Jesteśmy szczerze przekonani, że druk 3d żywności jest faktycznie odpowiedzią i rozwiązaniem na zakłócenia w łańcuchu dostaw żywności. Produkujemy wystarczająco dużo żywności, aby wyżywić wszystkich na tej planecie, ale mamy ponad 1 miliard ludzi, którzy nie mogą zaspokoić swoich codziennych potrzeb żywieniowych. Chcemy wdrożyć rozwiązanie, które pozwoli produkować piękne i smaczne jedzenie, przy mniejszym zużyciu energii i mniejszej ilości odpadów. Naszym celem jest zbudowanie globalnego giganta żywności 3d, z kilkoma kluczowymi partnerami i urządzeniami, jakie można zobaczyć w branży druku 3d.

 

La Patisserie Numerique jest jednym z finalistów konferencji Infoshare 2022. 

Infoshare 2022 – największa konferencja technologiczna w CEE, tworząca ekosystem, w którym nowe technologie łączą się z biznesem. Konferencja odbędzie się w dniach 6-7  października w Gdańsku. Co roku uczestniczą w niej tysiące uczestników. Wśród nich startupy, inwestorzy, przedstawiciele korporacji, programiści i marketerzy. Tegoroczna edycja to 6 scen tematycznych, kilkuset czołowych prelegentów z całego świata, blisko 200 wystąpień i warsztatów. Podczas Infoshare 2022 poznamy również finalistów Startup Contest.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

POLECAMY