kryzys

zobacz inne tematy
Magdalena Zmitrowicz: "Razem damy radę" [WYWIAD]

Magdalena Zmitrowicz: "Razem damy radę" [WYWIAD]

Czy jest trudniej niż wcześniej? Często słyszymy, że tak, ale polskim przedsiębiorcom nie brakuje nowych pomysłów, które chętnie wspieramy – mówi Magdalena Zmitrowicz, wiceprezes zarządu Banku Pekao S.A. odpowiedzialna za Pion Bankowości Przedsiębiorstw.

Wiatry zmian

Wiatry zmian

Chyba więcej napisano o tym, jak kryzysy są wspaniałą okazją do wzrostu niż o tym, że firmy rosną w czasach prosperity. To drugie jest oczywistą oczywistością, pierwsze nie tak bardzo, przynajmniej nie od razu.

Zaufanie w czasach kryzysu. Marka Godna Zaufania

Zaufanie w czasach kryzysu. Marka Godna Zaufania

Sytuacja kryzysowa może się zdarzyć każdej firmie. Dlatego ważne jest, aby być do niej dobrze przygotowanym i zareagować błyskawicznie w wielu aspektach. Firma, która wyjdzie z twarzą z kłopotów, ma szanse nie tylko utrzymać klientów, ale także zwiększyć ich zaufanie.

Stopy procentowe 7,5 proc. do końca roku

Stopy procentowe 7,5 proc. do końca roku

Osłabienie polskiej waluty to dopiero początek recesji. Według GUS inflacja w Polsce jest najwyższa od 25 lat, a odczyty indeksu PMI dla przemysłu spada do najniższego poziomu od pandemii.

80 dolarów za baryłkę. Ceny ropy najdroższe od lat

80 dolarów za baryłkę. Ceny ropy najdroższe od lat

Tak drogo nie było od października 2018 r. Cena baryłki ropy naftowej na giełdzie w Londynie kosztuje 80 dol. Eksperci ostrzegają, że wzrosty cen doprowadzą do zniszczenia popytu, nawet w obliczu nadchodzącej zimy i kryzysu gazowego w Europie.

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.

Nie dla jednych ferii w całej Polsce. "To nie jest nadzwyczajna okoliczność. Ludzie stracą zaliczki"

Nie dla jednych ferii w całej Polsce. "To nie jest nadzwyczajna okoliczność. Ludzie stracą zaliczki"

Przedstawiciele siedmiu organizacji zrzeszających firmy z branży turystycznej, wyjazdowej i hotelarskiej w liście otwartym do premiera i ministra zdrowia zaapelowali o pilne spotkanie w sprawie planowanych zmian w kalendarzu ferii. Jak zadeklarowano, zrealizowanie takiego planu nie tylko doprowadzi do pogłębienia kryzysu w branży, ale także do utraty pieniędzy przez osoby, które opłaciły wyjazd.

Beata Majewska: Na kryzysie można wygrać! [WYWIAD]

Beata Majewska: Na kryzysie można wygrać! [WYWIAD]

Nasi klienci mają poczucie, że godny zaufania, rzetelny i stabilny partner to w trudnych czasach prawdziwa wartość. I potrafią to wykorzystać, bo nasz klient jest rozważny, ale i odważny – mówi Beata Majewska, dyrektor Departamentu Wealth Management w Banku BNP Paribas.

Z kryzysem radzimy sobie lepiej niż inni

Z kryzysem radzimy sobie lepiej niż inni

Każdy kryzys jest katalizatorem zmian. Coś, co dotąd wydawało się niemożliwe, nagle robi się koniecznością – mówi dr Ernest Pytlarczyk – główny ekonomista i dyrektor Departamentu Analiz Makroekonomicznych banku Pekao.

Pomoc dla firm w kryzysie

Pomoc dla firm w kryzysie

Bank Gospodarstwa Krajowego utworzył Fundusz Dopłat do Oprocentowania. To specjalny program, którego celem jest pomoc firmom mającym problemy z powodu kryzysu wywołanego pandemią COVID-19.