foodtech
zobacz inne tematyMCI inwestuje w Nice To Fit You. To największa inwestycja tego funduszu
Fundusz private equity MCI.EuroVentures 1.0 zawarł umowę kupna 55% udziałów w spółce NTFY, działającej w branży diet pudełkowych w Polsce. Spółka działa pod marką Nice To Fit You na szybko rosnącym rynku cateringu dietetycznego. MCI planuje długoterminowo inwestować w rozwój NTFY.
Foodsi zdobywa 5 mln zł na dalszą walkę z marnowaniem żywności
Startup Foodsi, specjalizujący się w ograniczaniu marnowania żywności, zamknął rozszerzoną rundę seed, pozyskując kolejne 5 mln zł. Dzięki temu łączna kwota finansowania wyniosła 11 mln zł. Runda przyciągnęła zarówno dotychczasowych, jak i nowych inwestorów. Wśród nich znalazły się fundusze AIP Seed, Satus Starter oraz AC/VC Impact Fund.
Indonezyjski tempeh z Podlasia. Startup GURU Ferment podbija serca Polaków
Dzięki założonemu przez Alicję Łabądź i Macieja Deoniziaka startupowi GURU Ferment, na nasze stoły trafił niepowtarzalny tempeh z grochu. Od kilku miesięcy jego smak podbija serca Polaków. Nie tylko wegetarian.
SmartLunch integruje
Analizując rynek benefitów pracowniczych, można zauważyć kilka istotnych trendów. Najbardziej wybija się personalizacja. Nasza sprofilowana oferta wpisuje się w potrzeby pracodawców i pracowników, a dodatkowo buduje silne relacje w zespole – przekonuje Mateusz Tałpasz, CEO SmartLunch.
LabFarm otrzymał ponad 9 mln zł od NCBR. To pierwsza polska firma produkująca mięso metodą komórkową
Spółkę LabFarm wsparło Narodowe Centrum Badań i Rozwoju. Finansowanie oficjalnie rozpoczęło się 1 sierpnia br. Firma ma w planach rozwój marki własnej, pod którą LabFarm wprowadzi swoje produkty na rynki europejskie.
Green Zebras pomoże Grupie Feniks 2050 w biorafinacji owsa. Powstaną produkty zapobiegające chorobom cywilizacyjnym
Green Zebras, spółka technologiczna specjalizująca się w pozyskiwaniu substancji aktywnych pochodzenia naturalnego i produkcji wysokiej jakości ekstraktów, zawarła umowę przetwórczą z Grupą Feniks 2050 na biorafinację owsa. Green Zebras będzie odpowiedzialna za przetwarzanie surowca w standardzie weterynaryjnym - podstawy produktu QUUS. Wraz z rozwojem współpracy planowane jest również świadczenie tej usługi w standardzie spożywczym, z przeznaczeniem na rynek ludzki.
Botanika Farm, spółka z branży FoodTech, pozyskała 7,5 mln zł z emisji akcji
Cena emisyjna akcji wyniosła 50 zł. W ofercie publicznej Botanika Farm 39 inwestorom przydzielono 150 tys. akcji. Uzyskana wycena to 53,5 mln zł. Pozyskane fundusze zostaną przeznaczone na zakład produkcyjny w Mietkowie, który ma zwiększyć ponad dwukrotnie wzrost mocy produkcyjnych. Poza tym spółka chce wejść na New Connect i zostać pierwszym polskim FoodTechem na giełdzie.
Ponad połowa z nas akceptuje pomysł produkcji mięsa hodowanego komórkowo
Nowe badanie pokazuje stosunek Polaków do mięsa hodowanego komórkowo – według 56 proc. badanych powinno ono być dostępne dla konsumentów, jeśli przejdzie ocenę organów regulujących bezpieczeństwo żywności. Mięso hodowane komórkowo jest podobne do mięsa, które jemy dzisiaj, jednak produkuje się je w kultywatorach podobnych do fermentatorów używanych do produkcji piwa, a nie pozyskuje z hodowli zwierząt.
Głód sukcesu. Najlepsze polskie foodtechy
Foodtech rozwija się coraz dynamiczniej, stając się – jak na branżę związaną z jedzeniem przystało – łakomym kąskiem dla inwestorów. Sektor staje się coraz bardziej zróżnicowany, a innowacyjnych inicjatyw nie brakuje również w Polsce.
Ich klientami mogło być 80% populacji świata. Zawiedli doradcy i inwestor, więc zrobili nieoczekiwany pivot (QUUS)
– Seria niefortunnych zdarzeń nie mogła nas zatrzymać – mówi Łukasz Pietrzkiewicz, CEO Grupy Feniks 2050, który zmienił profil produkcji, po tym, jak inwestor nie wywiązał się ze zobowiązań. Dziś spółka nie tworzy leczniczych produktów dla ludzi tylko dla koni. W planach ma jednak nowości, a także powrót do pierwotnej koncepcji.
Fresh Inset pozyskał 22 mln zł w rundzie B
Fresh Inset, oferujący technologię przedłużania świeżości zerwanych owoców, warzyw i kwiatów Vidre+TM , pozyskał 10 mln zł w ramach drugiej transzy rundy B. Łączna wartość rundy wyniosła 22 mln zł. Ponadto Spółka podpisała umowę o współpracy z kolejnym światowym gigantem. Partnerem Fresh Inset został jeden z liderów w dziedzinie zrównoważonych rozwiązań pozbiorczych (post- harvest). Na mocy umowy będzie on oferował Vidre+TM swoim klientom w Stanach Zjednoczonych.
5 najlepszych polskich startupów foodtech [My Company Polska x Infoshare]
Foodtech rozwija się coraz dynamiczniej, stając się - jak na branżę związaną z jedzeniem przystało - łakomym kąskiem dla inwestorów. Oto 5 polskich startupów foodtech, na które warto warto zwrócić uwagę!
Mateusz Kowalczyk: "Skończyły się czasy, kiedy founderzy zbierali rundy tylko na nazwisko" [WYWIAD]
Od momentu ostatniej rundy seed – kiedy zebraliśmy 6 mln zł – urośliśmy ok. piętnastokrotnie, w zależności od wskaźnika, na który spoglądamy. - zdradza Mateusz Kowalczyk, CEO Foodsi.
Startupy rolnicze na celowniku inwestorów. Jak rozwija się branża AgTech?
Z roku na rok rośnie skala i znaczenie inwestycji w startupy, które stawiają na zrównoważony rozwój oraz bezpieczeństwo żywnościowe. Czy nadchodzi czas startupów rolniczych?
Planeat pozyskuje 1,1 mln zł na rozwój Nielonego i innych roślinnych zamienników mięsa
Polski startup Planeat (dawniej Nielone), który produkuje roślinne zamienniki mięsa, pozyskał 1,1 mln zł na rozwój od aniołów biznesu. Dzięki pozyskanym środkom startup może zwiększyć moce produkcyjne oraz poszerzyć sieć dystrybucji. Wcześniej Planeat pozyskało grant od Fundacji Carrefour, a od czerwca produkty firmy są dostępne w wybranych sklepach sieci.
Carrefour zainwestował w cztery polskie startupy z branży foodtech
Food Jack, KuMin.Sys, Nielone oraz Yoush. To startupy z branży foodtech, w który zainwestowała Fundacja Carrefour.
Walczą z wyrzucaniem jedzenia, sprzedając "niedoskonałe warzywa". Wojna Warzyw odniesie sukces?
W minionych miesiącach sytuacja polskich rolników była dramatyczna. Przez ograniczenia nie mogli sprzedawać produktów do sklepów, restauracji czy za granicę. Setki ton owoców i warzyw po prostu się marnowały - mówi Żenia Malinin, współzałożyciel foodtechu Wojna Warzyw.
Apetyt na sukces. Najlepsze startupy z branży foodtech [RANKING]
Współczesne foodtechy to już nie tylko inicjatywy promujące zdrowe odżywianie. To wiele innowacyjnych rozwiązań z zakresu nowych technologii, które pomagają prowadzić restaurację, ułatwiają sprzedaż online, a także walczą z takimi zjawiskami jak marnotrawienie żywności.