LabFarm otrzymał ponad 9 mln zł od NCBR. To pierwsza polska firma produkująca mięso metodą komórkową
LabFarm / fot. mat. pras.LabFarm wnioskował o grant w wysokości ponad 16 mln zł. Ostatecznie NCBR przyznało 9 mln zł na okres 2 lat i 9 miesięcy. Wcześniej projekt był finansowany ze środków prywatnych. Głównym inwestorem firmy jest Jarosław Krzyżanowski, właściciel grupy drobiarskiej KPS Food.
Pieniądze z grantu mają pomóc m.in. w zwiększeniu mocy produkcyjnych, optymalizacji bioprocesów, pracy nad autorskimi recepturami pożywek czy zwiększaniu zatrudnienia. Foodtech będzie również pracować nad prototypem mokrej karmy dla zwierząt. Prowadzone są już rozmowy w tej sprawie z jednym z brytyjskich producentów.
Prototyp pulpecika
LabFarm jest jedyną polską spółką, która produkuje mięso, które powstaje z komórek pobranych od zwierząt, ale jest hodowane poza zwierzęciem. Spółka zaczęła swoją działalność w grudniu 2022.
Pierwsza faza, rozwojowo-badawcza, potrwa 2 lata i obejmuje etap hodowli w bioreaktorach o pojemności do 200 litrów. W czerwcu tego roku LabFarm zaprezentował już prototyp pulpecika z drobiowego mięsa komórkowego.
W trosce o środowisko
Projekt LabFarm ma na celu zmniejszenie emisji CO2 i zużycia wody w porównaniu z tradycyjną hodowlą zwierząt. Otwiera zatem nowe perspektywy dla przemysłu spożywczego w Polsce.
Z początkiem lipca LabFarm dołączył do międzynarodowej koalicji zrzeszającej firmy zaangażowane w budowanie bardziej zrównoważonego łańcucha produkcji żywności Cellular Agriculture Europe. Członkowie tej organizacji będą współtworzyć standardy produkcji w branży, edukować społeczeństwa, a także budować ich zaufanie do nowej kategorii żywności.
Warto przeczytać: Wskazówki dla startupowca. Jakie zegarki noszą polscy founderzy?
Starzeć się jak angielska królowa. LinkGevity opracowuje przełomowe leki
Nasz biotech to wizja z kosmosu, ale realna tu, na Ziemi – mówi o swoim kolejnym startupie Łukasz Rzeczkowski, współzałożyciel LinkGevity, pięcioosobowej spółki, która wprowadzi na rynek przełomowe leki hamujące starzenie się komórek.