Presja płacowa a siła benefitów i zwolnienie z ZUS

Katarzyna Szepietowska, dyrektor finansowa Edenred
Katarzyna Szepietowska, dyrektor finansowa Edenred Polska, fot. materiały prasowe
Karta Lunchowa to benefit, na którym zyskują wszyscy: działy finansowe, działy HR i pracownicy.
ARTYKUŁ BEZPŁATNY

z miesięcznika „My Company Polska”, wydanie 12/2022 (87)

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Karta Lunchowa Edenred to rozwiązanie przeznaczone do celowego wsparcia pracowników w dofinansowaniu posiłków w pracy. Ten benefit nie tylko pomaga zaspokoić realne potrzeby życiowe pracowników związane z żywieniem, ale również pozwala zoptymalizować koszty pracodawcy. To narzędzie, które jest korzystne dla obu grup, ponieważ przenosi część wynagrodzenia na benefit zwolniony ze składek ZUS.

Comiesięczne wsparcie budżetu pracownika

Średnio pracownicy wydają na jedzenie w pracy od 10 do 30 zł dziennie: comiesięczne dofinansowanie na Karcie Lunchowej kwotą 300 zł to średnio 15 zł na lunch dziennie przez 20 dni pracy. Daje to roczną korzyść w budżecie domowym na pracownika w kwocie 713 zł.

Karta dodatkowo jest prosta w obsłudze i wygodna: można nią płacić w całej gastronomii i wybranych sieciach spożywczych, zamawiając posiłek do domu czy biura.

Oszczędności dla firmy w skali roku

Wartość środków przekazanych na karcie lunchowej ze środków obrotowych jest wolna od składki ZUS i wynosi obecnie aż 300 zł miesięcznie. Zwolnienie dotyczy części składek zarówno pracodawcy, jak i pracownika. Zatem roczna oszczędność na jednego pracownika to 737 zł, co firmie z 500 pracownikami daje 368 tys. zł oszczędności rocznie.

Karta to benefit wykorzystywany w 100 proc. przez pracowników i wzmacniający wizerunek nowoczesnego pracodawcy, który dba o dobrostan pracowników, ale przede wszystkim rozumie potrzeby zespołu, zwłaszcza w trudnych ekonomicznie czasach.

Korzyści finansowe dla wszystkich

Karta Lunchowa to idealne rozwiązanie dla współpracowników B2B. To nieodpłatne lub częściowo odpłatne przekazanie benefitów kontraktorom; firma przekazująca decyduje samodzielnie, a przekazane benefity nie są częścią umowy z kontrahentem i nie stanowią elementu wynagrodzenia za świadczone usługi. To też brak obowiązku potrącania zaliczek na podatek z tytułu nieodpłatnego przekazania środków na karcie, brak obowiązku składania jakichkolwiek deklaracji podatkowych z tego tytułu czy brak dodatkowych kosztów ze strony firmy, poza wartością środków na Karcie Lunchowej.

Dobry plan na Nowy Rok

Przełom 2022 i 2023 r. to najlepszy czas, aby zaplanować budżet firmy, który uwzględni potrzeby pracowników przy jednoczesnej optymalizacji kosztowej. Prosty przykład pokazuje, że Karta Lunchowa jest najkorzystniejsza dla portfela pracownika.

Więcej informacji: Karta Lunchowa - dofinansowanie posiłków pracownikom

Jak zoptymalizować koszty pracodawcy w przypadku podwyżki inflacyjnej. Budżet 2023: podwyżka czy karta lunchowa, a może hybryda?

Przykład

Pracodawca planuje podwyżkę inflacyjną w budżecie na 2023 r. Kwotę, którą może zabudżetować na jednego pracownika miesięcznie, to 300 zł z kosztami pracodawcy.

Która opcja będzie najlepsza z punktu widzenia siły nabywczej pracownika oraz kosztów pracodawcy?

1. Podwyżka pensji. 300 zł w budżecie, 249 zł wzrost wynagrodzenia brutto -> 171 zł netto/miesięcznie dla pracownika

2. Karta Lunchowa. 300 zł w budżecie, 300 zł przekazane na Kartę Lunchową, –36 zł podatek dochodowy -> 264 zł netto/miesięcznie dla pracownika

3. Podwyżka pensji + Karta Lunchowa (50/50). 300 zł w budżecie (150 zł/150 zł), 150 zł w budżecie, 125 zł wzrost wynagrodzenia brutto, 85 zł wynagrodzenie netto dla pracownika miesięcznie + 150 zł przekazane na Kartę Lunchową, –18 zł podatek dochodowy, 132 zł netto dla pracownika miesięcznie -> 217 zł netto/miesięcznie dla pracownika

My Company Polska wydanie 12/2022 (87)

Więcej możesz przeczytać w 12/2022 (87) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.


Zamów w prenumeracie

ZOBACZ RÓWNIEŻ