Nowy gracz na rynku roślinnych zamienników mięsa. "Realizujemy zobowiązania wobec środowiska"

onedaymore
Fot. materiały prasowe
OneDayMore, jeden z wiodących producentów zdrowej żywności typu musli, owsianki, granole oraz przekąski jest na etapie zaawansowanych prac nad nową linią asortymentową – roślinnych zamienników mięsa na bazie grochu. Produkty z nowej linii w postaci hamburgerów, mielonego, klopsów oraz kiełbasek na rynku zadebiutują jesienią br. Na finiszu jest również inwestycja spółki w nowy zakład produkcyjny.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Wprowadzenie nowej linii produktowej to odpowiedź na silny trend ograniczenia spożycia mięsa i troski o zdrowie. Już blisko 40 proc. (źródło: raport "Roślinnie jemy", panel Ariadna) Polaków to fleksitarianie, co stanowi o ogromnym potencjale tego segmentu rynku. Z myślą o zdeklarowanych wegetarianach, weganach oraz osobach, które starają się ograniczyć mięso w swojej diecie lub po prostu wierzą w walory odżywcze produktów roślinnych, OneDayMore tworzy produkty, których celem ma być wspieranie w dążeniu do zmiany codziennych nawyków żywieniowych.

Roślinne zamienniki mięsa to też niezwykle ważny element strategii naszej firmy na rzecz realizacji zobowiązań wobec środowiska, w tym także ochrony zwierząt – wskazuje Dariusz Haraj, CEO OneDayMore

Nad opracowaniem receptur produktów czuwają technologowie żywności. Wprowadzenie w 100 proc. roślinnej marki zamienników mięsa poprzedzają liczne testy sensoryczne i badania preferencji konsumenckiej przeprowadzone przez spółkę w pierwszym kwartale 2021r. Badaniom poddawany był szereg atrybutów, m.in. wygląd, zapach, intensywność smaku, naturalność smaku, konsystencja, soczystość czy sposób przyprawienia.

Roślinne produkty OneDayMore na bazie grochu, pojawią się na sklepowych półkach już jesienią bieżącego roku.

- Tworząc nową linię produktów, z ogromną starannością dobieraliśmy składniki, biorąc pod uwagę zarówno smak, jak i wartość odżywczą finalnego produktu. Ze szczególną uwagą podeszliśmy do wzbogacenia w składniki często niedoborowe w dietach roślinnych – podsumowuje Dariusz Haraj.

Obecnie prace spółki poza uruchomieniem nowej linii obejmują również fazę wykończenia i wyposażania nowego centrum magazynowo- produkcyjnego oraz strefy biurowej. Obiekt zostanie przystosowany do produkcji żywności i jej przechowywania. Powstaną m.in. powierzchnie z kontrolowaną temperaturą, a zastosowane rozwiązania będą spełniały wysokie wymogi HACCP. Nowa inwestycja zostanie oddana do użytku w trzecim kwartale. Inwestycja mieści się w Poznaniu, co znacznie ułatwi dystrybucję produktów nie tylko w kraju, ale i w Europie.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ