gastronomia

zobacz inne tematy
Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

"Niektóre restauracje znikają. Mam nadzieję, że chwilowo". Szefowa Wolta o przyszłości gastronomii [WYWIAD]

Mimo, że w ciągu ostatniego roku platformy pośredniczące zanotowały wzrost liczby restauracji korzystających z ich usług, to w ostatnim czasie wiele z nich zawiesza działalność. O tym, czy polską branżę gastronomiczną czeka załamanie oraz czy pośrednicy boją się ustawowego obniżenia poziomu marż rozmawiamy z Agatą Polityło, General Manager w Wolt Polska.

15 tys. lokali gastronomicznych czeka zamknięcie

15 tys. lokali gastronomicznych czeka zamknięcie

Nawet 15 tys. lokali gastronomicznych czeka likwidacja - donosi Rzeczpospolita. Jak wynika z analizy Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, łączne straty dla branży w 2020 roku to nawet 30 mld złotych.

Gastronomia prosi o ratunek po obostrzeniach. "Wprowadźmy bony żywnościowe dla pracowników"

Gastronomia prosi o ratunek po obostrzeniach. "Wprowadźmy bony żywnościowe dla pracowników"

- Konieczne jest bezzwłoczne uruchomienie instrumentów w postaci dofinansowania do wynagrodzeń pracowników, dofinansowania na pokrycie kosztów stałych, zwolnienia ze składek na ubezpieczenie społeczne na kolejne okresy oraz przyznania kolejnych świadczeń postojowych - informuje Federacja Przedsiębiorców Polskich. Jak pomóc gastronomii zanim dojdzie do luzowania obostrzeń?

Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów ponad 3 mln zł

Stava zakończyła emisję akcji. Pozyskała od inwestorów ponad 3 mln zł

Stava, gastro-kurierska sieć franczyzowa, zakończyła emisję akcji w modelu crowdfundingu. Spółka pozyskała od inwestorów ponad 3,4 mln złotych. Środki te pozwolą jeszcze bardziej przyspieszyć rozwój sieci franczyzowej w Polsce i Europie. Spółka prowadziła emisję bez wsparcia platform crowdfundingowych.

Kubisiak: Szukający pracy powinni być bardziej elastyczni. Kryzys wymusza zmiany [WYWIAD]

Kubisiak: Szukający pracy powinni być bardziej elastyczni. Kryzys wymusza zmiany [WYWIAD]

Młodzi najbardziej cierpią w okresie kryzysu. Z pewnością wydłuża się czas szukania pracy, co jest oczywiście związane z mniejszą liczbą ofert. Niektóre przedsiębiorstwa radzą sobie wyjątkowo dobrze, a inne wyjątkowo źle – to wymusza większą elastyczność u kandydatów, warto wyjść poza dotychczasową branżę - mówi Andrzej Kubisiak, zastępca dyrektora Polskiego Instytuty Ekonomicznego.

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

"To wspaniały okres dla pizzerii". Czy gastronomia odżyła przed sylwestrem?

Kończy się wyjątkowo trudny rok dla restauracji. Okres między Bożym Narodzeniem a sylwestrem zazwyczaj przynosił gastronomii duże zyski. - Jeśli chodzi o imprezy okolicznościowe, to jak zaczynaliśmy pracę w pierwszy dzień świąt, to kończyliśmy ją dopiero 7 stycznia - opowiada Asia Synus, restauratorka. Jak wygląda sytuacja w tym roku?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.

Stava, czyli jedzenie na czas

Stava, czyli jedzenie na czas

Opolski startup Stava to pierwsza gastro-kurierska franczyza w Europie. Dzięki niemu Polacy mają szanse na szybki dowóz ciepłego i świeżego jedzenia z restauracji.