horeca
zobacz inne tematyDlaczego Polacy wybierają roślinne zamienniki mleka? Nowe perspektywy dla branży restauracyjnej
Najnowsze badanie ujawnia przełomowe zmiany w preferencjach konsumentów kawy w Polsce. Wyniki wskazują, że połowa ankietowanych osób w Polsce preferuje kawę z napojem owsianym, co otwiera nowe możliwości dla sektora gastronomicznego i hotelarskiego. Zmiany w wyborach roślinnych alternatyw dotyczą również posiłków wybieranych na śniadanie.
Ponad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa
Wbrew mieszanym głosom z rynku, właściciele obiektów noclegowych prawdopodobnie będą mogli zaliczyć ten sezon do udanych. Wg GUS liczba turystów rośnie, a dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK, gdzie widać też opóźnienia w spłacie kredytów pokazują, że tempo wzrostu zadłużenia wyhamowało. W trudniejszej sytuacji znajduje się jednak wciąż głodna gości gastronomia.
Biznesowy dramat w smacznym stylu. Co ósma restauracja wpisana do rejestru dłużników
Kilkanaście tysięcy restauracji i hoteli w Polsce jest zadłużonych na ponad 350 mln złotych. Sytuacja jest dramatyczna - co ósma restauracja jest już wpisana do rejestru dłużników.
Foodsi i Goodspeed łączą siły. Paczki w okazyjnych cenach z dostawą w całej Polsce
Grupa Goodspeed rozpoczyna współpracę z Foodsi, czyli pierwszą polską aplikacją do ratowania jedzenia i innych produktów, które mogłyby się zmarnować. Razem pomogą cateringom w bezobsługowym zarządzaniu nadwyżkami jedzenia i dostawach do konsumentów paczek w okazyjnych cenach.
Kosz na śmieci ze świata science fiction. Polski startup może wywołać zieloną rewolucję
Recyklomaty Maas Loop są trzy razy tańsze niż ich odpowiedniki na rynku. Oferta startupu z Rzeszowa może więc wywołać prawdziwą zieloną rewolucję.
Innowacyjne wegańskie zamienniki kurzego jaja. Polski startup myEGG rozwija się coraz szybciej
Twórcy myEgg opracowali innowacyjny, wegański zamiennik kurzego jaja. Roślinne jajko w płynie świetnie się nadaje do przyrządzania jajecznicy, omletów czy ciast. W dodatku jest zdrowe i wolne od alergenów.
Długi weekend a gastronomia. Drożyzna zniszczy popyt na usługi restauratorów
Długi weekend to czas, w którym wielu Polaków ruszy na wczasy w różne zakątki kraju. Czy powrócą do restauracji? To nie jest wcale pewne, bo tak drogo, jak teraz, nie było jeszcze nigdy. Sprawdzamy czy restauratorzy mają biznesowe podstawy to ustalenia tak wysokich cen.
Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen
Branża HoReCa ma coraz większe problemy finansowe - w ciągu ostatniego roku jej łączne zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. Inflację najmocniej odczuły restauracje i firmy cateringowe. Eksperci ostrzegają, że sytuacja w szybko się nie poprawi, a problem z płatnościami w sektorze HoReCa może się pogłębiać.
Co piąty lokal gastronomiczny upadł przez pandemię [RAPORT]
Około 20 proc. firm z branży gastronomicznej i eventowej w Polsce nie przetrwało pandemii - wynika z najnowszych badań. Oto, jakie żniwo zebrał koronawirus.
Komunia na kredyt - co czwarty rodzic wyprawi przyjęcie za pożyczone pieniądze
Rodzice nie zamierzają oszczędzać na przyjęciach komunijnych - wynika z badania Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej. Blisko dwóm trzecim z nich zależy na wystawnej uroczystości, a więcej niż co czwarty jest gotów się z tego powodu zapożyczyć.
Rynek dowozów jedzenia na dwucyfrowym minusie. "Pandemiczny rekord pobijemy w 2025 roku"
W minionym roku rynek dowozów jedzenia osiągnął w Polsce wartość 8,79 mld złotych - wynika z danych firmy Stava. To o 12 proc. mniej niż w rekordowym, 2020 roku.
Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"
Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko udało się odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Powodem jest widmo kolejnych obostrzeń i braki kadrowe, z którymi mierzy się branża.
Foods Brothers przekonuje Polaków do zamienników mięsa. "Sprzedajemy Mercedesa w cenie Forda"
Założyciele firmy Foods Brothers – Andrzej Kołosowski i Stan McGowan – w 2019 r. wprowadzili na polski rynek roślinne zamienniki mięsa światowych marek, takich jak Linda McCartney's i Beyond Meat oraz do dziś są ich wyłącznym dystrybutorem. Polski startup zapowiada kolejne etapy rozwoju, w tym wprowadzenie nowości produktowych.
Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?
Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.
Restauratorzy czekają na finansową kroplówkę. Bez upadłości jednak się nie obejdzie
Większość przedstawicieli branży HoReCa uważa, że w najbliższych miesiącach będą potrzebowali dodatkowego finansowania zewnętrznego - wynika z analizy Barometru EFL. Problem w tym, czy w obliczu oczywistej fali upadłości pieniądze dla nich się znajdą.
Wojna o marże
Ratunek w kryzysie czy dobijanie bezbronnych? Wokół pośredników zajmujących się dostawami jedzenia z restauracji do klientów wybucha coraz więcej kontrowersji.
Polska restauracja robi furorę w Nowym Jorku. "Pierogi lepią u nas Chińczycy i Portorykańczycy"
Jedli u nich Amy Adams i Jimmy Kimmel. Kilka lat temu zrezygnowali z bezpiecznych posadek, bo chcieli zająć się czymś swoim. Andrzej Kińczyk i Krzysztof Poluchowicz próbują rozkochać nowojorczyków w polskich pierogach. I wychodzi im to całkiem nieźle.
Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!
Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.
Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?
Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.
Większość biznesów gastronomicznych czeka zamknięcie? [BADANIE]
Aż 66 proc. właścicieli przedsiębiorstw z branży gastronomicznej i hotelarskiej obawia się, że będzie musiała zamknąć biznes - wynika z nowego badania EFL. Tymczasem przełożenie posiedzenia sejmu oznacza, że co najmniej przez 2 tygodnie nie otrzymają żadnej pomocy.
Green Caffe Nero odpowiada na zarzuty:80 proc. przypadków zatruć zakończyło się porozumieniem
Firma Green Caffe Nero w przesłanym do mediów oświadczeniu odpowiedziała na zarzuty dotyczące wypłaty zbyt niskich odszkodowań: 80 proc. przypadków zakończyło się porozumieniem.
Green Caffe Nero przegrywa pierwsze sprawy z klientami. To konsekwencja zbiorowego zatrucia
Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia w Warszawie wydał pierwszy wyrok w sprawie zatrucia klientów kawiarni Green Caffe Nero - informuje PAP. Do zdarzenia doszło w 2018 roku.