horeca

zobacz inne tematy
Ponad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa

Ponad 2 mld zł zaległych długów branży HoReCa

Wbrew mieszanym głosom z rynku, właściciele obiektów noclegowych prawdopodobnie będą mogli zaliczyć ten sezon do udanych. Wg GUS liczba turystów rośnie, a dane z Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy BIK, gdzie widać też opóźnienia w spłacie kredytów pokazują, że tempo wzrostu zadłużenia wyhamowało. W trudniejszej sytuacji znajduje się jednak wciąż głodna gości gastronomia.

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Rosną długi w gastronomii. Powodem inflacja i ogromne skoki cen

Branża HoReCa ma coraz większe problemy finansowe - w ciągu ostatniego roku jej łączne zadłużenie wzrosło o 14 proc. i na koniec lutego wyniosło 311,6 mln zł. Inflację najmocniej odczuły restauracje i firmy cateringowe. Eksperci ostrzegają, że sytuacja w szybko się nie poprawi, a problem z płatnościami w sektorze HoReCa może się pogłębiać.

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Hotelarze i restauratorzy liczą długi i szukają pracowników. "Wzrost cen w lokalach nieunikniony"

Zadłużenie branży hotelarskiej w bazie Krajowego Rejestru Długów przekroczyło 300 mln zł. Najwięcej do oddania mają JDG-i. Pomimo stosunkowo udanych wakacji, które dały oddech, przedsiębiorcy nie spodziewają się, żeby szybko udało się odrobić straty powstałe w wyniku pandemii. Powodem jest widmo kolejnych obostrzeń i braki kadrowe, z którymi mierzy się branża.

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Gigantyczne straty gastronomii. Jakie pomysły na przetrwanie mają dziś polscy restauratorzy?

Restauratorzy w pandemii przyjmują różne strategie na przetrwanie oraz dostosowanie się do nowych warunków prowadzenia biznesu. Jedne są ostre jak węgierska zupa rybacka halászlé, inne wymyślne jak przegrzebki z chorizo, a niektóre miękkie jak steki serwowane z wołowiny Kobe. Wszystkim, którzy je stosują przyświeca jednak wspólny cel i myśl: „Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą!”.

Wojna o marże

Wojna o marże

Ratunek w kryzysie czy dobijanie bezbronnych? Wokół pośredników zajmujących się dostawami jedzenia z restauracji do klientów wybucha coraz więcej kontrowersji.

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Powrót do normalności? Najwcześniej za rok!

Restauracje, kina, hotele, ale też fryzjerzy czy sklepy meblowe – w zasadzie w każdej branży znajdziemy firmy, które odczuwają skutki pandemii. Sytuacja była kiepska, a potem stała się tragiczna. Powrót do normalności? Minimum za rok.

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Jak zostać częścią dowozowej rewolucji?

Stava to lider rynku dostaw posiłków z restauracji. Ich sieć franczyzowa ma już 30 oddziałów w całej Polsce, a kolejne są w trakcie uruchamiania. Czytelnicy My Company Polska znają już Stavę, bo rozmowa z jej twórcą została opublikowana we wrześniowym numerze magazynu. Teraz macie okazję stać częścią dowozowej rewolucji, ponieważ właśnie wystartowała emisja akcji Stavy.