Syndrom niedopiętej koszuli - kiedy szef źle się odżywia
ilustracja: Rafał SzczepaniakSzef nie ma czasu na nic, a najbardziej nie ma czasu na jedzenie. Obraz mężczyzny łykającego rano w pośpiechu gorącą kawę i pędzącego do firmy albo na spotkanie służbowe – to jeden z najczęściej eksploatowanych motywów filmowych. Bardzo szkodliwy zresztą. Przyjęło się jednak w kulturze masowej, że tak wygląda życie tych, którzy zarządzają. A nie powinno tak wyglądać. Trochę rzadziej opowiada się o tym, czym skutkuje taki styl życia. Zawał w czasie posiedzenia zarządu spółki jest może widowiskowy, ale raczej nikt nie chce myśleć o sobie w takich kategoriach. Tymczasem ta perspektywa wcale nie musi być taka odległa.
– Szacuje się, że 70 proc. przedwczesnych śmierci stosunkowo młodych ludzi na wysokich stanowiskach jest spowodowane nieracjonalnym odżywianiem się – mówi Agnieszka Piskała, dietetyczka.
Kuchnia w czasach kariery
– W okresie ambicji zawodowych mężczyźni, ale także często kobiety, nie przykładają wagi do tego, co jedzą. Nie myślą o jedzeniu w kategoriach zdrowotnych, raczej – przyjemnościowych. Jedzenie ma być wysokokaloryczne, łatwo dostępne, przyjemne, ponieważ praca dostarcza dużo stresu – mówi Agnieszka Piskała. – Efekt jest taki, że u jednych już po roku, u innych – nawet po ośmiu latach drastycznie zmieniają się wyniki krwi. W tym czasie następuje kryzys: mniejszy lub większy. Zawał,...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska
Więcej możesz przeczytać w 8/2020 (59) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.