mięso z probówki

zobacz inne tematy
Przełom w produkcji żywności. Polska może zarobić miliardy na mięsie hodowanym komórkowo

Przełom w produkcji żywności. Polska może zarobić miliardy na mięsie hodowanym komórkowo

To nie jest substytut mięsa ani produkt roślinny. To prawdziwe mięso – drób, wieprzowina, wołowina czy owoce morza – produkowane w specjalnych bioreaktorach, podobnych do tych, w których warzy się piwo. Zamiast hodować całe zwierzęta, hoduje się tylko te części, które faktycznie trafiają na nasze talerze. Ten rodzaj produkcji może przynieść Polsce nawet 4 mld euro zysku rocznie.

Ponad połowa z nas akceptuje pomysł produkcji mięsa hodowanego komórkowo

Ponad połowa z nas akceptuje pomysł produkcji mięsa hodowanego komórkowo

Nowe badanie pokazuje stosunek Polaków do mięsa hodowanego komórkowo – według 56 proc. badanych powinno ono być dostępne dla konsumentów, jeśli przejdzie ocenę organów regulujących bezpieczeństwo żywności. Mięso hodowane komórkowo jest podobne do mięsa, które jemy dzisiaj, jednak produkuje się je w kultywatorach podobnych do fermentatorów używanych do produkcji piwa, a nie pozyskuje z hodowli zwierząt.