produkcja żywności
zobacz inne tematyPrzełom w produkcji żywności. Polska może zarobić miliardy na mięsie hodowanym komórkowo
To nie jest substytut mięsa ani produkt roślinny. To prawdziwe mięso – drób, wieprzowina, wołowina czy owoce morza – produkowane w specjalnych bioreaktorach, podobnych do tych, w których warzy się piwo. Zamiast hodować całe zwierzęta, hoduje się tylko te części, które faktycznie trafiają na nasze talerze. Ten rodzaj produkcji może przynieść Polsce nawet 4 mld euro zysku rocznie.
Koniec świeżych grzybów z bazarku? Ministerstwo Zdrowia zmienia przepisy
Ministerstwo Zdrowia planuje nowelizację rozporządzenia dotyczącego świeżych grzybów dopuszczonych do handlu. Nowe przepisy mają zapobiegać marnowaniu żywności, wydłużając czas przydatności grzybów do spożycia.
Laboratorium, a nie pole. Technologiczna rewolucja w rolnictwie odmieni oblicze rynku żywności?
Bez traktorów i maszyn w jednej hali produkują tyle roślin, ile tradycyjni rolnicy na kilkuhektarowych polach. Michał Goławski i Kuba Szlachtowski z Sie.Jemy to urban farmerzy, którzy zmieniają rolnictwo. Zapowiadają, że rewolucja jest przed nami.
Polsko-brytyjski startup ze wsparciem inwestorów. Technologia zrewolucjonizuje produkcję żywności?
Biotechnologiczny startup uFraction8 pozyskał od inwestorów 2,5 mln funtów, czyli około 13,5 mln złotych. Firma posiada technologię, która może zrewolucjonizować produkcję żywności na bazie mikroalg, leków na bazie komórek zwierzęcych lub produktów na bazie drożdży, takich jak piwo.
Wasabi nad Wisłą. Najdroższe warzywo świata uprawiane jest w Polsce
Położona niedaleko Radomia Wasabi Farm Poland jest jedyną w naszym kraju i pierwszą w kontynentalnej Europie uprawą jednego z najdroższych warzyw na Ziemi – chrzanu japońskiego – a wyhodowane na niej rośliny są pożądane przez koneserów z całego świata.