“Chcemy przetrwać”. Krytyczna sytuacja na rynku cukru

ceny cukru
kryzys na rynku cukru / Fot. Pixabay/congerdesign
Produkcja jednego kilograma cukru kosztuje 2,52 zł, tymczasem w sklepach można go kupić nawet za 1,49 zł. Taka sytuacja może doprowadzić do załamania się rynku, co z kolei grozi protestami ze strony rolników - pisze Gazeta Wyborcza.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Obecnie standardowa cena cukru wynosi 2,99 zł za kilogram, podczas gdy jeszcze niedawno trzeba było za niego zapłacić aż 7 zł. Wiele supermarketów oferuje też promocje, dzięki którym można dostać dodatkowe opakowania za darmo – w jednej sieci dzięki temu za kilogram cukru klient płaci 1,49 zł.

Kryzys cukrowy

Jak pisze Gazeta Wyborcza, w najtrudniejszym położeniu są cukrownie, które chcą opróżnić magazyny i wyprzedają cukier z zeszłorocznych buraków po cenach, które nie pokrywają kosztów produkcji. Jak wyjaśnia Gazeta, ceny minimalne są ustalane na rok przed sezonem przerobowym, a więc cukier, który dziś trafia na półki sklepowe, pochodzi z buraków skupionych jesienią 2024 r., za które cenę ustalono już we wrześniu 2023 r. Jak twierdzą eksperci, był to czas kampanii wyborczej i ceny były wtedy sztucznie podbijane.

Oferowano wtedy nawet 57 euro za tonę, mimo że minimalna cena wynosiła 50 euro. W kolejnym roku stawka spadła do 40 euro, a w tym roku w skupach zaproponowano już tylko 30 euro za tonę. Taka kwota nie zadowala żadnej ze stron – dla rolników jest zbyt niska, by uprawa buraków była opłacalna, a dla cukrowni zbyt wysoka, by sprzedaż cukru nie przynosiła strat.

Plantatorzy apelują do Ministerstwa Rolnictwa

Nastroje plantatorów nie są optymistyczne. "W tym roku nie mówimy w ogóle o zysku, chcemy przetrwać" - mówi jeden z plantatorów z gminy Jarocin, cytowany przez Gazetę Wyborczą.

Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) już na początku lipca wystosował pismo do Ministerstwa Rolnictwa, w którym prosi o podjęcie działań interwencyjnych w związku z kryzysem na krajowym rynku cukru.

Problem z burakiem cukrowym to zła wiadomość dla polskiej gospodarki. Polska jest trzecim co do wielkości producentem cukru w Unii Europejskiej. Komisja Europejska szacuje produkcję cukru w Polsce w sezonie 2024/2025 na rekordowe 2,46 mln ton. Większą produkcję w UE miały tylko Niemcy (4,64 mln ton) i Francja (4,58 mln ton). W Polsce uprawą buraków cukrowych w sezonie 2024-25 zajmowało się ok. 26 tys. plantatorów, natomiast buraki są przetwarzane w 17 cukrowniach w ramach czterech koncernów cukrowniczych.

ZOBACZ RÓWNIEŻ