InPost rozwija nową usługę. Do czego służą lodówkomaty?

Lodówkomat
Fot. materiały prasowe
InPost uruchomi 20 nowych Lodówkomatów w kolejnym mieście w Polsce, czyli we Wrocławiu. Obecnie takie urządzenia są dostępne w Warszawie i Krakowie – łącznie w 50 lokalizacjach. Już przed wybuchem pandemii według badań Kantar TNS aż 40 proc. kupujących online chciało odbierać zakupy spożywcze w Paczkomatach InPost.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Lodówkomaty InPost mają trzy strefy temperatury – stałą +16°C, chłodzenie +4°C i mrożenie -18°C. Otwory na ściankach skrytki zapewniają przepływ powietrza.

- Jesteśmy już po testach Lodówkomatów w Warszawie i Krakowie. Maszyny są doskonale dopracowane i spełniają wszystkie kryteria niezbędne do przechowywania żywności. Oznacza to, że jesteśmy w pełni gotowi na rozwijanie sieci takich maszyn w Polsce. W tym roku jednak skupimy się na skokowym wzroście liczby Paczkomatów® w Polsce i Europie, dlatego następne Lodówkomaty będą instalowane w przyszłym roku. To kolejny perspektywiczny obszar, w którym się rozwijamy – oprócz zwiększania zasięgu geograficznego. Pandemia potwierdziła, że zakupy spożywcze online, zwłaszcza w dużych miastach, są coraz bardziej pożądane przez konsumentów. Wygodny sposób odbioru i dostaw w naszych maszynach będzie dodatkowym atutem dla sieci handlowych oraz e-sprzedawców, zwłaszcza że potrafimy zapewnić wyśrubowane terminy dostawy. Jestem przekonany, że segment e-grocery będzie się rozwijał dynamicznie, niezależnie od pandemii, która uwolniła takie mechanizmy i wzmocniła dotychczasowe trendy – tłumaczy Rafał Brzoska, prezes InPost.

Do lodówkomatów można zamówić produkty spożywcze (warzywa, owoce, mrożonki, produkty świeże, kosmetyki, torty, ciasta czy kwiaty). Dostarczane są samochodami zapewniającymi utrzymanie tych produktów w odpowiednio niskich temperaturach.

 

ZOBACZ RÓWNIEŻ