Najcenniejszy benefit
Michał Szpala, prezes InnBenefits. / fot. mat. pras.z miesięcznika „My Company Polska”, wydanie 10/2024 (109)
Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!
Chciałabym poprawić motywację moich pracowników, zadbać o ich dobrostan. Co mogę im zaoferować – podwyżkę, dodatkowe dni wolne od pracy?
Zanim podejmie pani takie – co tu kryć! – kosztowne dla firmy decyzję, proszę przyjrzeć się naszej ofercie. Proponujemy innowacyjne rozwiązania dotyczące benefitów pracowniczych, które pomagają pracodawcom redukować koszty pracy i poprawiać motywację zespołu. Zyskają nie tylko pracownicy, ale też pani.
W jaki sposób?
Po pierwsze, finansowy. Po drugie, zdrowotny. Chodzi bowiem o zdrowe i smaczne żywienie pracowników. Według badania Inquiry (Zdrowe odżywianie 2024), aż 80 proc. respondentów wskazało, że zdrowe odżywianie jest ważne, a główną motywacją jest chęć zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Przez żołądek do serca?
I do portfela! Nasza oferta obejmuje karty benefitowe, wśród których szczególnie polecamy kartę żywieniową, zwaną też kartą lunchową. To wygodna karta płatnicza typu PrePaid, na którą pracownicy co miesiąc otrzymują dodatkowe wynagrodzenie zwolnione ze składek ZUS. Przy zasileniu karty o 450 zł miesięcznie firma oszczędza 1100 zł rocznie na jednego pracownika, zaś pracownik zyskuje 1050 zł w skali roku. Kartą można płacić za jedzenie nie tylko w pracowniczych stołówkach, ale też licznych sklepach spożywczych, restauracjach czy kawiarniach. Dzięki współpracy z partnerami oferujemy liczne rabaty, sięgające nawet 55 proc. Pracownik ma wygodny dostęp do aktualnego stanu konta oraz historii transakcji. Nic dziwnego, że karta żywieniowa należy do ulubionych i najczęściej wykorzystywanych benefitów pracowniczych.
To korzyści dla pracownika. A dla pracodawcy?
Tu lista jest jeszcze dłuższa! Wspomniałem o zwolnieniu z ZUS. Zgodnie z prawem kwota doładowania do 450 zł jest zwolniona z ZUS zarówno dla pracodawcy, jak i pracownika. Pracodawca może określić w jakich konkretnych sklepach czy punktach gastronomicznych karta będzie używana, może też na bieżąco kontrolować stan zasileń oraz historię transakcji. Może też pani zamówić indywidualny projekt graficzny. Tylko pozornie to drobiazg. Każde wyciągnięcie karty będzie bowiem dla pracowników impulsem, by docenić ten atrakcyjny bonus od firmy.
A co, jeśli moja firma znajduje się z dala od punktów gastronomicznych, na dodatek pracujemy na zmiany. Nie chciałabym, by moi pracownicy byli głodni.
W takim wypadku świetną opcją jest tzw. autonomiczna stołówka, czyli automaty ze świeżymi posiłkami. Propozycja szczególnie atrakcyjna dla firm produkcyjnych, magazynów oraz biur z ograniczonym dostępem do infrastruktury gastronomicznej.
Jak to działa?
Technologicznie zaawansowane maszyny vendingowe przez całą dobę, siedem dni w tygodniu oferują wysokiej jakości posiłki, co ciekawe – z opcją podgrzania na miejscu. Proszę się tylko przyjrzeć przykładowemu menu! Mamy i obiadowe dania mięsne, i wegetariańskie, i sałatki, i kanapki! Wszystko świeże i pyszne. Aż 95 proc. osób korzystających z tych posiłków ocenia ich jakość zgodnie z oczekiwaniem lub powyżej oczekiwań.
Posiłki są przygotowywane codziennie i dostępne w atrakcyjnych cenach. Tu też możemy płacić kartami lunchowymi InnBenefits oraz kartami pracowniczymi w przypadku dofinansowania przez firmę. W ofercie mamy 150 różnych pozycji z możliwością zamówienia przez aplikację mobilną. Pracownik może jeść posiłek o dogodnej dla siebie porze w dowolnym miejscu, także podczas godzin nocnych i w weekendy. Maszyny to tylko jeden ze sposobów dystrybucji. Zapewniamy również zamówienie przez aplikację z opcją odbioru w maszynie lub dowóz we wskazane miejsce. Oferujemy ekspresy i automaty z kawą najwyższej jakości od marki ETNA, a także automaty do przekąsek i napojów, czyli standardowy vending. Na przerwę na kawę też warto znaleźć czas.
Czym różnicie się od konkurencji?
Nasza przewaga polega na tym, że wszystkie te usługi klient może załatwić pod jednym adresem, a nie z kilkoma dostawcami. Dodatkowo, nasze urządzenia są wyposażone w system i czytniki, które umożliwiają zarządzanie systemem dofinansowania posiłków, np. jesteśmy w stanie przydzielić limit dofinansowania, limit wydań itd. To ogromna oszczędność i pieniędzy, i czasu dla działów HR.
Więcej możesz przeczytać w 10/2024 (109) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.