Gałązka, kucharz zamkowy
fot. Kama TrojakTuryści nie przyjeżdżają dziś na zamek w Malborku, by podziwiać siedzibę zakonu. Nie, oni chcą spróbować słynnej średniowiecznej kuchni, którą serwuje tam Bogdan Gałązka.
Julia Child zaczęła gotować w wieku 33 lat, dlaczego tobie miałoby się nie udać zostać wielkim szefem kuchni? – usłyszał od Kurta Schellera, gdy, jako zupełny amator, uczył się w jego Akademii. 16 lat późnej Bogdan Gałązka, współwłaściciel Gothic Cafe & Restaurant na zamku krzyżackim w Malborku, otrzymał tytuł „Szefa kuchni tradycyjnej 2019” i dwie czapki od prestiżowego Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska. Sukces, o jakim marzy każdy w jego profesji.
– Bogdan nie uznaje półśrodków. Do wszystkiego podchodzi na sto procent – mówi Piotr Wierzbowski, wydawca jego książek kulinarnych i wieloletni przyjaciel. – Aby lepiej przekazywać gościom klimat zamku, poszedł na 4-miesięczny kurs i zdał piekielnie trudny egzamin, żeby zdobyć uprawnienia przewodnika.
Podobnie było, gdy Gałązka chciał otworzyć w Malborku kolejną restaurację – tym razem meksykańską. Na pół roku wyjechał do Meksyku, żeby uczyć się gotowania od tamtejszych szefów kuchni, poznawać smaki lokalnych przypraw, zgłębiać tajniki wiedzy miejscowych producentów żywności. Stamtąd sprowadził też większość wystroju swojej nowej restauracji, łącznie z oryginalnym meksykańskim ołtarzykiem i przyprawami. Perfekcjonizm i pracowitość cechują go przez niemal...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska