Zwinnie. Marzec 2025

z miesięcznika „My Company Polska”, wydanie 3/2025 (114)
Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!
Młody prezydent
Nowym prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich został Kamil Wojtasiak, mistrz polski sommelierów z 2018 r., reprezentant naszego kraju na wielu międzynarodowych zawodach (podczas których zazwyczaj stawał na podium) i członek władz stowarzyszenia. Nowy prezydent należy do zespołu Ferment Group PRO Daniela Pawełka, Beaty Gawędy-Pawełek i Marty Jakubowskiej (m.in. gwiazdkowy Rozbrat 20 czy Kieliszki na Próżnej), która jest również importerem wina. Kamil Wojtasiak jest Head Sommelierem i Wine Directorem grupy. Jego wybór (poprzedzony pierwszą chyba w dziejach stowarzyszenia kampanią wyborczą) oznacza istotną, pokoleniową zmianę w organizacji i najprawdopodobniej wyznaczy nowe standardy jej działania.
W nowym, ośmioosobowym zarządzie, powoływanym na trzyletnią kadencję, w randze wiceprezydentów znaleźli się również Adam Tomczak (Mielżyński) i Paweł Zduniak (JRE Polska).
Francja bezalkoholowa
Radykalnie i konsekwentnie kurczy się francuska produkcja wina. W zeszłym roku w tylko regionie Bordeaux wycięto ponad 20 tys. ha winnic. Francuscy winiarze nie wytrzymują konkurencji win włoskich i hiszpańskich, drżą przed podniesieniem ceł przez Chiny, nie radzą sobie ze zmianami klimatycznymi. Francuski rynek wina dobija też bezalkoholowy trend pokolenia Z. Wina bezalkoholowe, tak niedawno nad Sekwaną wyśmiewane i traktowane jako zamach na narodową tradycję, mogą okazać się kołem ratunkowym dla tej gałęzi przemysłu. Prócz pierwszych sklepów specjalizujących się w bezalkoholowej ofercie, powoli zdobywa rynek założona w 2020 r. bordoska „winiarnia” Moderato zajmująca się produkcją wina bezalkoholowego. Nie jest to winiarnia w pełnym znaczeniu – gotowe wina od producentów z regionu wytwarzane z typowych dla Bordeaux szczepów – cabernet, merlot, sauvignons – są dealkoholizowane. Pierwsze produkty firmy powstawały w 2021 r. i pochodziły z tańszych szczepów i upraw langwedockich. Wtedy pisano o nich z przekąsem, ujmując słowo „wino” w pełen pogardy cudzysłów. Dziś bezalkoholowe (lub zawierające do 0,5 proc. alkoholu) wina Moderato stoją na półkach wielu winnych sklepów we Francji, także w wielkich sieciach handlowych. A to dopiero początek.
Apel w sprawie apelacji
Maison Chapoutier jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych domów winnych Doliny Rodanu. Jej właściciel otarł się jednak o wyrok, kiedy w dwóch swoich nowych winach połączył moszcz wyciśnięty z gron zebranych we Francji i… Australii. Nie chodzi nawet o słynne francuskie przepisy apelacyjne, ale o regulacje unijne, które zabraniają sprzedawać wina powstałego z owoców wyhodowanych w Unii Europejskiej i poza nią. Gdyby Maxime Chapoutier zechciał sprzedać swoje międzykontynentalne kupaże we Francji, złamałby prawo. Na szczęście dla niego, po brexicie, Wielka Brytania nie musi już respektować regulacji chroniących rynek UE. Winiarz, we współpracy z brytyjskim internetowym negocjantem winnym, robi swoje wino w Anglii. Chapoutier eksportuje na wyspy swoje syrah z Doliny Rodanu i z Rousillon, po czym miesza je z australijskim shiraz, które osobną drogą trafia do Wielkiej Brytanii. Dla win białych to odpowiednio marsanne i viognier. Firma Chapoutier ma ponad 200 lat, jej właściciel podkreśla, że chciał zwrócić uwagę na poważne kłopoty ze sprzedażą francuskiego wina, którego produkcja jest obwarowana „niezrozumiałymi i złożonymi przepisami”.
Nowym szlakiem
Ruszył Trzebnicki Szlak Winnic. Utworzony formalnie pod koniec zeszłego roku rozpoczął cykl prezentacji w różnych częściach Polski. Szlak zrzesza dziewięć winnic (m.in. kultowa Moderna, Jadwiga, Jaworek, L’Opera) położonych na południe od Trzebnicy i kilka lokalnych adresów związanych z gastronomią i produkcją pyszności. To dopiero początek czegoś, co niebawem stanie się jednym z głównych (głównym?) kierunków polskiej enoturystyki. Pierwsze winnice powstały tu na początku XIII w., także tutaj, w Winnicy Wzgórz Trzebnickich, niedawno jeszcze produkowano jedne z najlepszych współczesnych polskich win. Okolica piękna, zabytków i miejsc wartych obejrzenia mnóstwo. Na razie Szlak wydał pierwszą mapkę – z trasami dla rowerzystów.

Więcej możesz przeczytać w 3/2025 (114) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.