Zwinne, czyli poradnik winiarski dla smakoszy

Ginące wino Południa
Winiarze południa Francji zapamiętają ten rok jako annus horribilis. Susze tego lata nie miały precedensu. Potężne pożary w Langwedocji zniszczyły nawet 95 proc. niektórych winnic. Region Corbières w departamencie Aude został spustoszony, spłonęły krzewy mające 80-90 lat. W największym od dekad pożarze spłonęło 800-900 ha winnic, 400-500 ha upraw winorośli zostało zniszczonych przez dym. Tuż obok, w sąsiednim regionie Wschodnich Pirenejów, susza wymusiła wyjątkowo wczesne zbiory. Wiele winnic z Roussillon rozpoczęło je już 5 sierpnia (!). Rekord wczesnego zbioru należy jednak do 2022 r., kiedy winobranie zaczęto już 25 lipca.
Rewolucja bordoska
To właśnie walka z suszą i upałami popchnęła Jacquesa i Sylvie Guinaudeau do podjęcia kroku, który może okazać się przełomowym dla całego francuskiego winiarstwa. Właściciele butikowej (4,1 ha), ale dobrze znanej koneserom Bordeaux domeny Château Lafleur (prawy brzeg Girondy, tuż obok Château Petrus czy L’évangile), postanowili sprzedawać swoje wina jako zwykłe „Vin de France”, rezygnując z prestiżowego oznaczenia „AOC Pomerol”. Właściciele winnicy uznali, że restrykcyjne przepisy apelacji dotyczące nawodnienia czy gęstości nasadzeń nie nadążają za zmianami klimatu. Tak myśli większość (wszyscy?) francuskich winiarzy. Butelki bardzo dobrych roczników Château Lafleur osiągały dotychczas ceny powyżej 1 tys. euro. Francja będzie bacznie obserwować ceny „bezapelacyjnego” wina z tej słynnej domeny. Jeśli brak oznaczenia AOC na nią nie wpłynie, należy się spodziewać rewolucji.
Indiana Jones winorośli
W 1971 r. młody antropolog Patrick McGovern wraz z żoną brał udział w winobraniu nad Mozelą. Był to jego pierwszy kontakt z winem. Przez kolejne ponad pół wieku związał się z nim na dobre. Zajmując się nowoczesną wówczas dziedziną, jaką byłą bioarcheologia, McGovern jako pierwszy zbadał pozostałości napojów alkoholowych na znaleziskach archeologicznych. Najpierw były to tereny tzw. Żyznego Półksiężyca (ze słynnym Godin Teppe na czele. Ustalił, że wino produkowano tam już 7 tys. lat temu. Badania w Gruzji przesunęły ten próg na 8 tys. lat (Gruzja do dziś uchodzi za kolebkę winiarstwa). McGovern zbadał napoje z fermentowanego ryżu w Chinach, drinka piwno-winno-miodowego z Turcji epoki brązu, kakaowego z Peru oraz słynne egipskie piwo z drożdży chlebowych. W latach 2000, w ramach projektu Penn Museum w Filadelfii, wraz z zespołem odtwarzał najstarsze napoje alkoholowe świata. Patrick McGovern zmarł 23 sierpnia, pozostawiając badania kluczowe dla historii winiarstwa.
W obronie szampana
O głośnym procesie Didiera Chopina pisaliśmy w poprzednim numerze „My Company Polska”. Fałszerz szampana został przez sąd w Reims skazany na 18 miesięcy bezwzględnego więzienia, 30 miesięcy więzienia w zawieszeniu oraz grzywnę w...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska
Więcej możesz przeczytać w 10/2025 (121) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.