Serowarki

Fot. Magda Klimczak Fot. Magda Klimczak
To co robimy ma dwojaki sens. Z jednej strony dajemy ludziom coś smacznego i przy okazji robimy coś dobrego dla planety. Z drugiej jednak – to, co robimy, jest biznesem, który musi się nam opłacić. Między tym trzeba zachować balans – mówią Zuza i Magda Rzymanek, założycielki firmy Wege Siostry, która produkuje sery z orzechów nerkowca.

Zuza pracowała w przemyśle filmowym i produkcjach telewizyjnych, a Magda jako fotograf, choć z wykształcenia jest biolożką. Jak doszło do tego, że stworzyłyście Wege Siostry?

Zuza: Zaczęło się ode mnie. Nie jem mięsa od 15 lat. Od dawna interesuję się kuchnią wegetariańską i wegańską. Po wielu latach w branży filmowej potrzebowałam zmiany. Ruszyłam w podróż do Azji, potem pracowałam w restauracjach w Australii i Austrii aż w końcu wróciłam do Polski. Pracowałam jako kucharz w wegańskiej restauracji i wtedy dowiedziałam się, że z nerkowców można zrobić roślinne sery tradycyjnymi metodami serowarskimi. Zaczęłam na ten temat czytać. Próbowałam sama je robić. Totalnie mnie to zafascynowało i pochłonęło. Dostałam nawet ksywę „serowarka”.

Magda: I wtedy pojawiam się ja. Gdy usłyszałam, że Zuza zaczyna robić sery z nerkowców, zgłębiłam temat. Okazało się, że na świecie fermentacją orzechów zajmuje się raptem kilka firm. To był czas, kiedy wegański trend zaczynał się u nas szybko rozwijać. W Warszawie działało tylko kilka wegańskich restauracji, oczywiście wszystkie były oblegane. Z mężem mieliśmy trochę gotówki i myśleliśmy o inwestycjach, więc uznałam, że to jest to. Powiedziałam Zuzi, że wchodzę w to, choć nawet nie spróbowałam jej serów. 

Jak powstają sery z nerkowców? 

Zuza: Orzechy nerkowca są bardzo wdzięcznym materiałem, bo...

Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów

Masz już prenumeratę? Zaloguj się

Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl

Wykup dostęp

Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?

  • Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
  •   Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
  •   Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
  •   Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska

Dowiedz się więcej o subskrybcji

My Company Polska wydanie 11/2020 (62)

Więcej możesz przeczytać w 11/2020 (62) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.


Zamów w prenumeracie

ZOBACZ RÓWNIEŻ

POLECAMY