Jak blefować doskonale o alkoholach - whisky, wino, brandy
Fot. Adobe StockBlefować może każdy inteligentny człowiek, jeden lepiej, drugi gorzej. Bardzo wielu ludziom blefowanie idzie gładko, doskonale przydaje się w życiu zawodowym, prywatnym i publicznym. Dlaczego? Każdy bywa ignorantem, rzadko wie wszystko, zwykle niewiele. Aby przykryć niewiedzę i pokazać się od dobrej strony, ludzie blefują, czyli udają, że wiedzą i rozumieją więcej niż w rzeczywistości. Jak działa blefer i czym jest jego blef? Blefer działa odważnie, jest pewny siebie i przebojowy. O tym, co wie na dany temat, mówi głośno, ze swadą, jednocześnie zgrabnie omija i przemilcza wszystko, co mogłoby zdradzić jego ignorancję. Blefowanie na jakiś temat jest w istocie wyważonym i rozmyślnym dzieleniem się swoją małą wiedzą. Przypomina nieco rozsmarowywanie kawioru na pieczywie. Kawior jest drogi, gdy mamy go mało, trzeba rozsmarowywać kawior cienko a efektownie.
Żeby skutecznie blefować na dany temat, należy przede wszystkim coś wiedzieć o przedmiocie blefu. Niezwykle trudno jest blefować, gdy nie wie się nic na dany temat. To tak jakby próbować rozsmarowywać kawior, którego nie ma.
W tym specjalnym poradniku z serii „Jak blefować doskonale…” podpowiadamy, jak blefować doskonale o alkoholach. Udawać znawcę win, miłośnika brandy czy konesera whisky. Mówimy tu o gatunkach i rodzajach alkoholi, a także metodach i sposobach konsumpcji. Dbamy o to,...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska
Więcej możesz przeczytać w 11/2020 (62) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.