Z palarni we Włoszech do Polski. Żabka sprzedała przez rok ok. 39 mln kubków kawy

żabka
Kawa, którą można kupić w Żabce, to mieszanka brazylijskich ziaren gatunku Arabica. / fot. mat. pras.
To właśnie kawa jest jednym z najpopularniejszych produktów z oferty gastronomicznej Żabki – w 2024 roku w sklepach sieci kupiono jej prawie 39 mln kubków! Kawa dostępna w Żabce to 100% Arabica palona we Włoszech, w najstarszej w Europie profesjonalnej palarni Julius Meinl, obecnej na rynku od ponad 160 lat.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

– W Polsce popularność zyskuje trend picia kawy po drodze, kupowania jej na wynos. Naszym priorytetem jest zapewnienie jej wysokiej jakości i tego samego, wyjątkowego smaku we wszystkich lokalizacjach. W każdej z ponad 11 000 Żabek klienci mogą delektować się taką samą 100% Arabiką, mając pewność, że wszystkie partie kawy przechodzą rygorystyczną kontrolę pod względem jakości i bezpieczeństwa. Utrzymujemy najwyższe standardy dzięki współpracy z naszym dostawcą Julius Meinl, a także regularnym audytom, dbałości o dokumentację i certyfikaty oraz zaawansowanym badaniom laboratoryjnym – mówi Marta Urbaniak, Director of Quality and Environmental Management Department, Żabka Polska.


– Z ponad 160-letnią historią Julius Meinl jest firmą rodzinną, zbudowaną na pokoleniowej wiedzy i pasji do kawy. Poprzez Julius Meinl Generations Program jesteśmy zaangażowani w zachowanie i przekazywanie wiedzy i tradycji uprawy kawy, zapewniając zrównoważoną przyszłość rodzinom i społecznościom, które sprawiają, że nasza kawa jest wyjątkowa – mówi Christina Meinl z rodziny założycieli firmy Julius Meinl.

Wyselekcjonowane ziarna 100% Arabica i specjalny sposób palenia

Kawa, którą można kupić w Żabce, to mieszanka brazylijskich ziaren gatunku Arabica, uznawanego za najszlachetniejszy. W jej skład wchodzi kawa z małych farm ulokowanych w różnych regionach Brazylii, m.in. z położonych na szczytach gór plantacji zrzeszonych w projekcie Bob-o-link. Jego nazwa pochodzi od zagrożonego gatunku ptaka przemierzającego Amerykę Południową od środkowego wschodu aż po północ kontynentu. Ziarna kawy, uprawiane w zgodzie z naturą w ramach misji Bob-o-Link, słyną z najwyższej jakości dzięki zachowaniu zasad zrównoważonego rozwoju w rolnictwie oraz harmonii pomiędzy działalnością człowieka a środowiskiem naturalnym. Kawa oferowana w asortymencie gastronomicznym Żabki posiada certyfikat Rainforest Alliance (RFA).

Rodzinna pasja i ponad 160 lat tradycji

Julius Meinl to globalna marka kaw premium, obecna na rynku od 1862 roku. Jako pierwsza profesjonalna palarnia w Europie, stworzyła kulturę palenia i konsumpcji kawy, opartą na wiedeńskiej tradycji. Firma dostarcza kawę do wiedeńskich kawiarni.

W krajach, z których pochodzi kawa, Julius Meinl ma bezpośredni kontakt z plantatorami, co pozwala na staranny wybór najlepszych zielonych ziaren. W firmie komponowane są mieszanki z wysokogórskich Arabik oraz najlepszej jakości Robust, pochodzących z czołowych plantacji na całym świecie. Obecnie najwyższej jakości kawy i herbaty Julius Meinl są dostępne w ponad 50 000 hoteli, kawiarni i restauracji w 70 krajach. Firma oferuje też profesjonalne szkolenia oraz usługi doradcze i audytowe w ramach działalności Julius Meinl Coffee & Tea Academy.

Mała czarna czy duża latte?

W Żabce każdy może sam zaparzyć sobie kawę w kilkanaście sekund. Napój dostępny jest w dwóch pojemnościach: 200 ml i 400 ml, a espresso – 80 ml. Najczęściej w sklepach sieci kupowana jest kawa z mlekiem, drugie miejsce należy do kawy latte (200 i 400 ml), a ostatnią pozycję na podium pod względem sprzedaży zajmuje mała, czarna kawa. Latem dużą popularnością cieszą się też kawy chłodzone, przygotowywane do kubka z lodem. Rekord kawy sprzedanej w sklepie w ciągu jednego dnia to 600 kubków. 

ZOBACZ RÓWNIEŻ