Mikrozioła w koktajlach? Nowa propozycja jednej z polskich kawiarni

Nowa karta koktajli jest dostępna od stycznia, a mikroliście, które znajdziemy w koktajlach to między innymi: ogórecznik, nasturcja, japońska pietruszka, mikrokolendra czy bukko brzozowe. Zioła łączone są z ginem The Botanist, który zawiera 31 składników botanicznych, z czego 22 pochodzą z wyspy Islay.
Przepis na koktajl z mikroziołami
Na Instagramie Feliks Bar dzieli się z obserwatorami tajnikami produkcji koktajlu z ogórecznikiem: "Wykorzystaliśmy technikę blendowania i maceracji. Mikrozioło blendujemy z ginem The Botanist, stosując pulsacyjne mieszanie, aby wydobyć aromaty, jednocześnie unikając nadmiernej goryczy. Następnie przeprowadzamy krótką, 60-minutową macerację, która pozwala przenieść pełnię smaku ogórecznika na gin". – czytamy we wpisie.
Siejemy – farma wertykalna
Ziołowe składniki koktajli hodowane są w hydroponicznym laboratorium Siejemy w Bielsku-Białej. Technologia Siejemy nie wymaga wykorzystywania w procesie produkcyjnym ziemi i można z niej korzystać bez względu na porę roku, pogodę czy degradację środowiska. Z produktów Siejemy korzystają wszystkie polskie restauracje wyróżnione prestiżowymi gwiazdkami Michelin.
Gin z certyfikatem B Corp
Koktajle w Feliks Bar powstają na bazie ginu The Botanist. Islay, wyspa, która rodzi składniki tego oryginalnego trunku, jest znana jako "Królowa Hebrydów" ze względu na swoją żyzną ziemię. To bardziej zielony i płaski teren niż wiele innych wysp Hebrydów. Botanist jest produkowany w destylarni Bruichladdich nad brzegiem Loch Indaal. Gorzelnia ta jest integralną częścią społeczności w Bruichladdich od czasu jej budowy w 1881 roku.
Marce zależy na zrównoważonym rozwoju. W 2020 roku Bruichladdich była pierwszą destylarnią szkockiej whisky i ginu w Europie, która otrzymała certyfikat B Corp - spełniając najwyższe standardy wydajności społecznej i środowiskowej. Ruch B Corp ma za zadanie pomóc firmom kierować się dobrem ludzi i środowiska prowadząc biznes. Aby utrzymać status B Corp, firmy są zobowiązane do ponownej certyfikacji co trzy lata. W 2023 szkocka destylarnia uzyskała 100,7 punktów w klasyfikacji B Corp na 200 możliwych.
Bar trzeźwego pokolenia. Dromader Dry Bar staje się coraz popularniejszy
Wychowałam się w czasach, gdy naprzeciwko naszych szkół otwierano sklepy z dopalaczami. Z kolegami z gimnazjum waliliśmy wódę przed lekcjami. Nowe pokolenie z tym skończyło. To dla nich jest ten bar – mówi Kamila Pacuła, założycielka pierwszego bezalkoholowego baru w Polsce. W Dzień Kobiet Dromader Dry Bar obchodzi rocznicę istnienia.