Mikrozioła w koktajlach? Nowa propozycja jednej z polskich kawiarni

koktajl z mikroziół
Koktajl z mikroziołem ogórecznika w kawiarni Feliks Bar w Warszawie. / fot. feliksbar_cafe / Instagram
Warszawska kawiarnia Feliks Bar we współpracy z farmą wertykalną Siejemy i szkockim producentem ginu The Botanist stworzyli menu koktajlowe wykorzystując mikrozioła.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Nowa karta koktajli jest dostępna od stycznia, a mikroliście, które znajdziemy w koktajlach to między innymi: ogórecznik, nasturcja, japońska pietruszka, mikrokolendra czy bukko brzozowe. Zioła łączone są z ginem The Botanist, który zawiera 31 składników botanicznych, z czego 22 pochodzą z wyspy Islay. 

Przepis na koktajl z mikroziołami

Na Instagramie Feliks Bar dzieli się z obserwatorami tajnikami produkcji koktajlu z ogórecznikiem: "Wykorzystaliśmy technikę blendowania i maceracji. Mikrozioło blendujemy z ginem The Botanist, stosując pulsacyjne mieszanie, aby wydobyć aromaty, jednocześnie unikając nadmiernej goryczy. Następnie przeprowadzamy krótką, 60-minutową macerację, która pozwala przenieść pełnię smaku ogórecznika na gin". – czytamy we wpisie. 

Siejemy – farma wertykalna 

Ziołowe składniki koktajli hodowane są w hydroponicznym laboratorium Siejemy w Bielsku-Białej. Technologia Siejemy nie wymaga
 wykorzystywania w procesie produkcyjnym ziemi i można z niej korzystać bez względu na porę roku, pogodę czy degradację środowiska. Z produktów Siejemy korzystają wszystkie polskie restauracje wyróżnione prestiżowymi gwiazdkami Michelin.

Gin z certyfikatem B Corp 

Koktajle w Feliks Bar powstają na bazie ginu The Botanist. Islay, wyspa, która rodzi składniki tego oryginalnego trunku, jest znana jako "Królowa Hebrydów" ze względu na swoją żyzną ziemię. To bardziej zielony i płaski teren niż wiele innych wysp Hebrydów. Botanist jest produkowany w destylarni Bruichladdich nad brzegiem Loch Indaal. Gorzelnia ta jest integralną częścią społeczności w Bruichladdich od czasu jej budowy w 1881 roku.

Marce zależy na zrównoważonym rozwoju. W 2020 roku Bruichladdich była pierwszą destylarnią szkockiej whisky i ginu w Europie, która otrzymała certyfikat B Corp - spełniając najwyższe standardy wydajności społecznej i środowiskowej. Ruch B Corp ma za zadanie pomóc firmom kierować się dobrem ludzi i środowiska prowadząc biznes. Aby utrzymać status B Corp, firmy są zobowiązane do ponownej certyfikacji co trzy lata. W 2023 szkocka destylarnia uzyskała 100,7 punktów w klasyfikacji B Corp na 200 możliwych. 

Bar trzeźwego pokolenia. Dromader Dry Bar staje się coraz popularniejszy

Bar trzeźwego pokolenia. Dromader Dry Bar staje się coraz popularniejszy

Wychowałam się w czasach, gdy naprzeciwko naszych szkół otwierano sklepy z dopalaczami. Z kolegami z gimnazjum waliliśmy wódę przed lekcjami. Nowe pokolenie z tym skończyło. To dla nich jest ten bar – mówi Kamila Pacuła, założycielka pierwszego bezalkoholowego baru w Polsce. W Dzień Kobiet Dromader Dry Bar obchodzi rocznicę istnienia.

ZOBACZ RÓWNIEŻ