Być jak Napoleon

Bardzo lubię tę rubrykę, ponieważ dzięki niej odwiedzam miejsca, do których w innym przypadku raczej bym nie trafił. I tak właśnie jest tym razem.
Bohater najnowszego odcinka „Na nasz rachunek” jako miejsce spotkania wskazał Kieliszki na Próżnej – to restauracja zlokalizowana w samym centrum Warszawy, której bliżej do tzw. wyższej półki niż frywolnego street foodu. Lokal stoi winem – w ofercie jest dostępnych mnóstwo trunków, od małych i średnich producentów, przede wszystkim z Europy, po największych dostawców, a kuchnia oparta jest na lokalnych, sezonowych produktach.
Obsługa w Kieliszkach jest bardzo miła, wnętrze przyjemnie minimalistyczne, ale to zdecydowanie nie moje klimaty – preferuję luźniejsze miejsca. O tym, dla kogo jest to lokal, niech świadczą inni goście (choć z Michałem umawiamy się kilka minut po 12, a więc ledwo co po otwarciu restauracji, w środku jest już całkiem sporo osób) – wśród klientów dominują panowie w garniturach oraz elegancko ubrane kobiety. Kieliszki na Próżnej to miejsce ewidentnie skrojone pod spotkania biznesowe – jeśli szukasz restauracji, która zrobi wrażenie na potencjalnym kontrahencie, może to być właściwy wybór.
Michał dociera o czasie. Rozmówcę dostrzegam w zasadzie już z daleka i to nie tylko ze względu na postawną sylwetkę – w ręku trzyma szachownicę, a na sobie ma koszulę z figurami szachowymi. Wita się mocnym uściskiem dłoni i w zasadzie od razu stara się przejąć inicjatywę – wybiera inny stolik niż ten, przy którym jestem (przesiadamy się do takiego, gdzie jest więcej miejsca), a gdy włączę dyktafon, przysuwa mój telefon bliżej nas. – Na pewno będzie dobrze słychać, nie jest zbyt głośno? – dopytuje kilkukrotnie, nim zacznie opowiadać o sobie.
Michał Kanarkiewicz jest przedsiębiorcą, konsultantem biznesowym, szachistą i mówcą, który przekłada myślenie mistrzów szachowych do świata przedsiębiorczości. Pomaga liderom i zespołom największych organizacji myśleć strategicznie oraz planować skuteczniej, dzięki czemu ci są w stanie osiągać lepsze wyniki. O tym, że szachy i biznes mają ze sobą wiele wspólnego, słyszę od dawna. Na ile jednak to prawda, a na ile fajne PR-owo stwierdzenie, które następnie można „sprzedawać” w postaci szkoleń menedżerom z największych korporacji?
Nim o to spytam, składamy zamówienie. Obaj decydujemy się na lunch dnia. Na przystawkę wybieramy tatar, a na danie główne – Michał risotto, ja pieczeń z ziemniakami i mizerią (kocham mizerię!), która, jak się później okaże, jest takim trochę kotletem schabowym 2.0. Zarówno w formie podania, jak i smaku.
– W Kieliszkach na Próżnej jestem stałym bywalcem, mam z tym miejscem dobre wspomnienia. Odbywam tutaj sporo spotkań biznesowych, a pierwszy raz do Kieliszków zabrał mnie Przemek Gdański, prezes BNP Paribas Bank Polska. Wyprawiliśmy tu też kolację z Anatolijem Karpowem, czyli 12. mistrzem szachowym, byłem w Kieliszkach na pierwszej randce z moją partnerką. Także spory sentyment, wiele ważnych...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska

Więcej możesz przeczytać w 8/2025 (119) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.