Browar Leżajsk nie produkuje już piwa, ale ma stać się największym producentem biotechnologicznym w Europie

Ideą Mycofeast jest połączenie najnowszych patentów biotechnologicznych rozwijanych w Stanach Zjednoczonych (USA) z wiedzą w dziedzinie biologii i biotechnologii najlepszych uniwersytetów z Wielkiej Brytanii i Polski oraz najwyższej klasy umiejętnościami produkcyjnymi Browaru Leżajsk. Mycofeast już uruchomił produkcję i pierwsze partie produktów - składników do żywności i napojów - zaczynają wyjeżdżać z zakładu w Leżajsku.
Produkty z drożdży
Globalna rewolucja biotechnologiczna, której częścią jest Mycofeast, oznacza, że produkty spożywcze i paszowe dotychczas pozyskiwane przez człowieka w wyniku eksploatacji środowiska naturalnego naszej planety, będą mogły być także produkowane bezpośrednio z roślin przy użyciu mikroorganizmów, przede wszystkim drożdży.
Wyzwania dla produkcji żywności
Produkcja żywności stanowi jedno z największych wyzwań dla naszej planety, gdyż populacja ludzi ciągle rośnie, a tymczasem coraz gorętszy klimat praktycznie uniemożliwia w wielu miejscach tradycyjne sposoby hodowli zwierząt i uprawy roślin. I tak na przykład w Chinach w 2023 roku było 79 dni z temperaturą powyżej 35 stopni Celsjusza. Aby móc hodować trzodę chlewną Chińczycy budują dziś 30-piętrowe wieżowce służące jako klimatyzowane megachlewnie. Transformacja biotechnologiczna wychodzi naprzeciw tym trudnościom, stanowiąc dodatkowo ważną szansę dla polskich i europejskich rolników, dzięki której staną się oni bardziej konkurencji na globalnym rynku.
Ta rewolucja już się dzieje, choć obecnie koncentruje się ona głównie w Stanach Zjednoczonych. Oczekuje się, że w ciągu najbliższych 25 lat w biotechnologię zainwestuje się 1 trylion dolarów (czyli tysiąc miliardów!). Europa i Polska stawiają dopiero pierwsze kroki na tym polu. Z tego powodu Mycofeast uruchamiając produkcję z Leżajsku planuje aktywnie zagospodarować tę dynamicznie rosnącą gałąź gospodarki, stając się wiodącym podmiotem w Europie na tym rynku.
– Naszą ambicją jest uczynienie z Mycofeast, Browaru Leżajsk i Polski największego producenta biotechnologicznego w Europie, w którym w przyszłości będą także prowadzone prace badawcze i rozwojowe nad nowymi produktami i mikroorganizmami je produkującymi. Już teraz prowadzimy intensywną działalność naukowo-badawczą (R&D) w Kalifornii, na Uniwersytecie Oxfordzkim w Wielkiej Brytanii oraz w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) w Warszawie. – mówi Witold Hruzewicz, współzałożyciel Mycofeast.
Eksperci zaangażowani w projekt
W projekt Mycofeast zaangażowane są rozpoznawalne i uznane osoby, które współpracują od ponad 25 lat. To między innymi Witold Hruzewicz, który z wykształcenia jest biotechnologiem - Uniwersytet Kalifornijski w Berkeley (USA). Ukończył też studia MBA na IESE Business School w Barcelonie / Columbia Business School w Nowym Jorku. Wychował się w USA, tam też zaczynał swoją karierę zawodową w Dolinie Krzemowej w Kalifornii. Równocześnie od wielu lat także rozwija międzynarodową karierę biznesową, doradzając na rynku fuzji i przejęć (M&A), co przełożyło się na przydatne dla projektu kontakty w USA i Europie. Pozostali założyciele to m.in. prof. Paul Brennan z Uniwersytetu w Oxfordzie oraz amerykańscy biologowie molekularni.
Od Doliny Krzemowej do Leżajska
W Sunnyvale, samym sercu amerykańskiej Doliny Krzemowej, działa duży (ponad 20 osób) zespół Mycofeast R&D biologii molekularnej, który poza rozwojem produktów dla grupy Mycofeast współpracuje też z globalnymi firmami farmaceutycznymi i spożywczymi.
Artur Magolewski, prezes polskiego oddziału Mycofeast, podsumowuje: - W Leżajsku planujemy uruchomić produkcję zarówno sprawdzonych już w USA, jak i w pełni innowacyjnych komponentów spożywczych i paszowych. Wymagać to będzie jednak inwestycji w skomplikowane linie produkcyjne. Dlatego wcześniej, w krótszej perspektywie czasowej, uruchomimy produkcję funkcjonalnych bezalkoholowych napojów fermentowanych w oparciu o dotychczasowe procesy, istniejące linie do produkcji piwa oraz doświadczenie i unikalne umiejętności załogi. Mamy nadzieję, że pozwoli to na łagodne i stopniowe przejście do produkcji biotechnologicznej. Bardzo cenimy sobie prestiż i długą tradycję Browaru Leżajsk, dlatego jesteśmy pewni, że wspólnie z naszymi pracownikami i lokalną społecznością napiszemy nowy, owocny rozdział w jego historii.