sanepid

zobacz inne tematy
Restauratorzy narażali życie klientów? Upada jeden z pomysłów sanepidu na walkę z przedsiębiorcami

Restauratorzy narażali życie klientów? Upada jeden z pomysłów sanepidu na walkę z przedsiębiorcami

Lubelski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny wstrzymał decyzje lokalnego sanepidu z kwietnia 2021 roku, które nakładały na restauratora kary o łącznej wysokości 30 tys. złotych. Sanepid powołując się na przepisy o narażeniu klientów na ryzyko utraty zdrowia lub życia chciał powstrzymać funkcjonowanie restauracji otwartej mimo obostrzeń.

Sanepid zmienił strategię. Nowe narzędzie do walki z przedsiębiorcami, którzy otwierają działalność

Sanepid zmienił strategię. Nowe narzędzie do walki z przedsiębiorcami, którzy otwierają działalność

Niepowodzenia sanepidu w walce z przedsiębiorcami, którzy prowadzą m.in. restauracje czy kluby i mimo rządowego zakazu otwierają działalność sprawdziły, że instytucja szukała nowego narzędzia do walki. Jak pisze money.pl, znalazła go w postaci starego przepisu, który służył do walki z punktami w których sprzedawano dopalacze.

Restauracyjne podziemie ma się świetnie. "Lepiej zaryzykować, nie boimy się kontroli"

Restauracyjne podziemie ma się świetnie. "Lepiej zaryzykować, nie boimy się kontroli"

- By otrzymać dofinansowanie z tarczy należy wykazać 40 proc. spadek obrotów. Obrotów, a nie dochodów, co jest głupotą, bo koszty wciąż ponosimy ogromne. Inna sprawa, że słyszałem, że urzędy niechętnie kontrolują przedsiębiorstwa, bo mają ważniejsze sprawy na głowie - mówi Michał Bartoszuk, właściciel La Cafe. Jak działa restauracyjne i hotelarskie podziemie?