Sanepid ostrzega: Groźne bakterie w lodach! Alarmujący problem nad polskim morzem

Turyści powinni rozważnie wybierać miejsca zakupu lodów nad Bałtykiem.
Turyści powinni rozważnie wybierać miejsca zakupu lodów nad Bałtykiem. / Fot. shutterstock.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Szczecinie przeprowadziła badania próbek lodów w województwie zachodniopomorskim, z których wynika, że aż 37% z nich było zanieczyszczonych bakteriami Enterobacteriacae. Najwyższy poziom zanieczyszczenia stwierdzono w pasie nadmorskim, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów.

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Pracownicy sanepidu pobrali łącznie 205 próbek lodów w całym województwie zachodniopomorskim, z czego 90 pochodziło z nadmorskich miejscowości. Aż 75 próbek zostało zakwestionowanych ze względu na obecność bakterii Enterobacteriacae, co świadczy o braku należytej higieny podczas produkcji lodów. Na 41 skontrolowanych lodziarni w 15 z nich stwierdzono przekroczenia norm bakteriologicznych - czytamy w komunikacie szczecińskiej stacji sanitarno-epidemiologicznej. 

Sanepid ostrzega: groźne bakterie w lodach. Alarmujący problem nad polskim morzem

W wyniku kontroli sanepid wydał siedem decyzji administracyjnych nakazujących przeprowadzenie skutecznych procesów mycia i dezynfekcji sprzętu oraz powierzchni produkcyjnych. Dodatkowo, przedsiębiorcy muszą przedstawić wyniki badań potwierdzających skuteczność tych działań. W pozostałych przypadkach nakazano wzmożenie działań sanitarnych - informuje Business Insider.

Netflix wygrał bitwę o współdzielone kont z użytkownikami. Notuje ich rekordową liczbę

Jakie objawy wywołuje bakteria enterobacteriacae

Enterobacteriacae to bakterie naturalnie występujące w jelicie grubym człowieka. Choć same w sobie nie są bezpośrednio chorobotwórcze, ich obecność w produktach spożywczych, takich jak lody, może wskazywać na niedostateczną higienę produkcji. Spożycie zanieczyszczonych lodów może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych, zwłaszcza u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego.

Warto zaznaczyć, że Enterobacteriaceae to rodzina bakterii do których należy m.in. Salmonella (najliczniejszy rodzaj Gram-ujemnych, pałeczkowatych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae). Według jednej z najnowszych kwalifikacji, do rodzaju Salmonella należą dwa gatunki:

Wysokie stężenie bakterii enterobacteriacae w lodach

Wskaźnik zakwestionowanych próbek lodów w 2023 roku wyniósł 37%. W 2022 roku zakwestionowano 44% próbek, a w 2021 roku 42%. Mimo spadku procentowego zanieczyszczeń, problem pozostaje istotny, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, które przyciągają najwięcej turystów.

Sklepy przerzucą na konsumentów cały odmrożony VAT. Będzie drożej [Raport}

Lody bez Salmonelli - lodziarnie odrobiły lekcję 

Pozytywną wiadomością jest fakt, że próbki lodów nie były kwestionowane w zakresie obecności drobnoustrojów chorobotwórczych takich jak Salmonella czy Listeria monocytogenes. To oznacza, że choć problem z Enterobacteriacae jest poważny, lodziarnie generalnie przestrzegają standardów higieny zapobiegających poważniejszym zagrożeniom zdrowotnym.

Kontrole sanepidu nad polskim morzem wykazały, że problem zanieczyszczenia lodów bakteriami Enterobacteriacae jest nadal obecny, mimo niewielkiej poprawy w porównaniu do lat ubiegłych. Działania nadzorcze i administracyjne mają na celu poprawę higieny i bezpieczeństwa produktów spożywczych, co jest kluczowe dla ochrony zdrowia konsumentów. Turyści powinni być świadomi potencjalnych zagrożeń i wybierać sprawdzone miejsca zakupu lodów, zwłaszcza podczas letnich wakacji.