AI, łosoś i zupa krabowa
Piotr Sankowski uważa, że warszawska scena gastronomiczna świetnie się rozwinęła / Fot. Kuba Dobroszek.N31 to autorska restauracja Roberta Sowy. Połozona w ścisłym centrum Warszawy z zewnątrz nie robi zbędnego wrażenia, za to od razu po przekroczeniu jej progu przenosi cię w świat prestiżu.
– Chcielibyśmy usiąść raczej na uboczu – przekazuję obsłudze, kiedy z Piotrem Sankowskim wchodzimy do środka. Kelner odbiera od nas kurtki, a następnie prowadzi do stolika w głębi sali. Oprócz nas w restauracji znajduje się kilka osób, bez problemu da się znaleźć miejsce, w którym można spokojniej porozmawiać.
– Bardzo lubię N31. Lokal oferuje wysokiej klasy doświadczenie w przystępnej cenie. I na gościach z zagranicy robi niemałe wrażenie – mówi Piotr, kiedy zajmujemy miejsce.
Podstawą N31 są potrawy kuchni polskiej, za to z międzynarodowymi akcentami, podane w oryginalny sposób. W menu można znaleźć aromatyczny krem z grzybów leśnych, tajską zupę rybną z owocami morza, okonia morskiego czy polędwicę z jelenia. Decydujemy się na business lunch – serwowany od poniedziałku do piątku w godz. 12-16 – w cenie 85 zł. Akurat trafiamy na zupę krabową i łososia. Na deser – crumble z owocami podane z lodami. Do tego niegazowana woda oraz coca-cola.
– Jeśli chodzi o ofertę gastronomiczną, Warszawa ma jedną bardzo dużą zaletę – zaczyna Piotr, kiedy otrzymujemy napoje.
– Jaką?
– Co jakiś czas organizujemy większe spotkania międzynarodowe. Za każdym razem jednym z pierwszych pytań, wręcz fundamentalnym jest to, czy będzie dostępne jedzenie wegetariańskie bądź wegańskie. Jeszcze kilkanaście lat temu miejsc z tego typu potrawami było jak na lekarstwo, dziś bez problemu znajdziesz w stolicy chociażby wegańskie sushi czy nawet wegańskie meksykańskie burrito.
– No tak, preferencje kulinarne bardzo mocno się zmieniają.
– Tu nawet nie chodzi o preferencje kulinarne. Często organizuję międzynarodowe warsztaty i właściwie zawsze jest kilku uczestników z Indii – w ich przypadku to akurat kwestia wiary. Pod kątem dostępności wegetariańskiego jedzenia naprawdę wyprzedzamy wiele europejskich stolic, np. Praga się w ogóle do Warszawy nie umywa – wskazuje mój rozmówca.
Zupę otrzymujemy po kilku minutach oczekiwania. Obsługa przynosi nam głębokie talerze, a sam wywar jest do nich wlewany już przy stoliku.
– Wygląda na to, że to zupa krabowa nie tylko z nazwy – nawet chyba widzę kilka krabów – uśmiecha się Piotr.
Co z tymi uczelniami?
Piotr Sankowski jest profesorem na Uniwersytecie Warszawskim, a także pełni funkcję CSA w MIM Solutions – firmie pomagającej organizacjom w wykorzystywaniu i wdrażaniu sztucznej inteligencji w swojej działalności. Prace publikował w najważniejszych czasopismach naukowych na świecie, a w...
Artykuł dostępny tylko dla prenumeratorów
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Kup prenumeratę cyfrową, aby mieć dostęp
do wszystkich tekstów MyCompanyPolska.pl
Co otrzymasz w ramach prenumeraty cyfrowej?
- Nielimitowany dostęp do wszystkich treści serwisu MyCompanyPolska.pl
- Dostęp do treści miesięcznika My Company Polska
- Dostęp do cyfrowych wydań miesięcznika w aplikacji mobilnej (iOs, Android)
- Dostęp do archiwalnych treści My Company Polska
Więcej możesz przeczytać w 12/2024 (111) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.