Idea Hub: Wszystko, co musisz wiedzieć o branży gastronomicznej
Czy istnieje idealny przepis na start w branży kulinarnej? Jakie błędy popełniają początkujący właściciele lokali gastronomicznych? Co wpływa na sukces restauracji? Już 7 lutego w Idea Hub finalista drugiej edycji Top Chef – Przemysław Błaszczyk – zdradzi kulisy prowadzenia biznesu, w którym najbardziej liczą się smak i jakość.
Rynek gastronomiczny, na którym działają rozmaite bary, bistro i restauracje, wciąż się rozrasta. Wraz ze wzrastającą liczbą miejsc przybywa również konsumentów. Jak zachęcić ich skorzystania z naszej oferty? Co wpływa na sukces restauracji? Podczas pierwszych warsztatów z cyklu „Biznes po śląsku” w katowickim Idea Hub zostaną omówione takie kwestie, jak: wartość lokalizacji pod kątem założeń biznesowych; pomoc profesjonalistów (architekt, prawnik, konsultant techniczny); personel – umowy, płatności, podejście, zagrożenia; dobór dostawców i konsumentów; projektowanie menu; informatyczne systemy sprzedaży; controlling; food cost.
Spotkanie poprowadzi Przemysław Błaszczyk – właściciel Mañana Bistro w Chorzowie oraz restauracji 'Novo i Sezo’novo w Katowicach, finalista drugiej edycji Top Chef, który nabierał doświadczenia podczas licznych podróży po Europie.
„Biznes po śląsku” to cykl spotkań, podczas których lokalni przedsiębiorcy opowiadają o specyfice regionu i branży, w której pracują. Wydarzenia mają za zadanie przybliżyć przyszłym przedsiębiorcom specyfikę prowadzenia danego biznesu.
Wydarzenie odbędzie się 7 lutego (środa) w godz. 18–20 w Idea Hub – bezpłatnej przestrzeni coworkingowej usytuowanej w Silesia City Center przy ulicy Chorzowskiej 107 w Katowicach. O udziale w wydarzeniu decyduje kolejność zgłoszeń. Spotkanie jest bezpłatne. Zapisy prowadzone są przez stronę: www.przezzoladekdoserca.evenea.pl.