Zwinnie. Sierpień 2025

świat wina
Zwinnie, sierpień 2025 / Fot. materiały prasowe
Prezentujemy najciekawsze informacje ze świata wina!
ARTYKUŁ BEZPŁATNY

z miesięcznika „My Company Polska”, wydanie 8/2025 (119)

Zyskaj dostęp do bazy artykułów z „My Company Polska” Zamów teraz!

Światowa enoturystyka w Krakowie

kolejna edycja Międzynarodowej Konferencji Turystyki Winnej IWINETC będzie miała miejsce w Krakowie. 24 i 25 marca 2026 r. najważniejsze dyskusje związane ze światową enoturystyką i turystyką kulinarną potoczą się w stolicy Małopolski. Nie tylko Kraków, ale też cała Małopolska będzie gospodarzem konferencji, występując jako jeden z polskich regionów winiarskich. Konferencji, skoncentrowanej na biznesowej stronie wina, towarzyszyć będą pokazy, degustacje i warsztaty. IWINETC jest jednym z najważniejszych światowych wydarzeń związanych z enoturystyką. Konferencje organizuje się od 2011 r., tegoroczna miała miejsce w Czechach. Żeby wziąć udział w krakowskiej konferencji, należy zarejestrować się na stronie iwinetc.com.

MS, czyli Pani 

The Court of Master Sommeliers ogłosił nazwiska nowych osób uprawnionych do posługiwania się tym elitarnym tytułem. Jest wśród nich także kobieta, zaledwie 33. (na 291 osób) mogąca się nim pochwalić. Nazywa się Agnieszka Świecka i pochodzi z Polski – jest drugim polskim MS. Tytuł Master Sommelier doskonale wpisuje się w listę winnych zaszczytów w karierze Head of Wine w londyńskich restauracjach Mount St. Restaurant i The Audley. Dwa lata temu przyznano jej tytuł Sommeliera Roku Zjednoczonego Królestwa, w tym roku zajęła ósme miejsce w rankingu 100 najlepszych brytyjskich sommelierów. Nowa MS pracę zawodową zaczynała w bankowości, którą bez żalu porzuciła. Ceni wina szwajcarskie (zwłaszcza z Gryzonii) i przygotowuje się do udziału w Mistrzostwach Świata Sommelierów.

Nowy Mistrz Polski 

Tegoroczne rozdanie gwiazdek i Bibów, czyli oznaczeń przewodnika Michelin, po raz pierwszy objęło Wrocław, który jednak gwiazdki na razie nie otrzymał. Może się nią natomiast w końcu pochwalić warszawski Hub Praga. Dotychczasowi posiadacze polskich gwiazdek utrzymali je. Znajduje się wśród nich warszawska restauracja Rozbrat 20 należąca do grupy Ferment Daniela Pawełka. Niedługo po ceremonii przewodnika Michelin, Head Sommelier Rozbrat 20 wygrał (w cuglach) Mistrzostwa Polski Sommelierów. Jan Knąber na Rozbrat pracuje od końca 2023 r., wcześniej był sommelierem w warszawskim Kontakcie i mazowieckiej Winnicy Dwórzno. Drugie i trzecie miejsce zajęli odpowiednio – Adam Michocki prowadzący winną firmę importerską w Leeds i Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Najlepszy Sommelier Świata 

W rozstrzygniętej w czerwcu kolejnej edycji rankingu 50 Best Restaurants Aqua Panna i San Pellegrino, przyznano również nagrodę dla najlepszego sommeliera na świecie. Został nim Mohamed Benabdallah z restauracji Asador Etxebarri, obecnie drugiej restauracji świata według tego samego zestawienia. Mohamed Benabdallah dobiera wina do oryginalnych potraw z grilla, w których specjalizuje się restauracja prowadzona przez Victora Arguinoziza. Laureat ma 41 lat i pochodzi z Algierii. Do Asador Etxebarri dołączył w 2017 r.

Nóż Sussex

Księżna Sussex, Meghan Markle, postawiła pierwszy krok w biznesie winnym, natychmiast odnosząc spektakularny sukces. Sygnowane przez nią As Ever Rosé, wypuszczone na rynek 1 lipca, sprzedało się (w całości) w mniej niż godzinę. Wino jest kupażem Cabernet Sauvignon, Mourvedre, Grenache i Syrah, wyprodukowano je kalifornijskiej dolinie Napa i jest kolejnym produktem sygnowanym „As ever” – nowym brandem księżnej. Różowe wino Meghan Markle kosztowało 30 dol. za butelkę, jednak, by poznać jego smak, trzeba było nabyć co najmniej trzy. Data premiery – 1 lipca – ma charakter symboliczny: na ten dzień przypadają zarówno urodziny księżnej Diany, jak i rocznica pierwszej rozmowy Meghan i księcia Harry’ego.

My Company Polska wydanie 8/2025 (119)

Więcej możesz przeczytać w 8/2025 (119) wydaniu miesięcznika „My Company Polska”.


Zamów w prenumeracie

ZOBACZ RÓWNIEŻ