Polacy są coraz bardziej wege. W zamawianiu potraw roślinnych jesteśmy drudzy w Europie
Fot. Pixabay.comZ raportu Głównego Urzędu Statystycznego pt. "Rolnictwo w 2019 roku" wynika, że Polacy w zeszłym roku zjedli o ponad 2 proc. mięsa mniej niż w roku 2018. Zmianie nawyków żywieniowych sprzyja nie tylko coraz większa liczba restauracji serwujących wege jedzenie, ale również pandemia - z badań wynika, że blisko połowa Polaków zadeklarowała chęć spróbowania roślinnych zamienników w czasie epidemii.
Uber Eats wskazuje, że najpopularniejsze bezmięsne dania w naszym kraju to:
1. Vegan Pastarami
2. Sałatka Vegan Miso Mango
3. Vegan Kebab
4. Vegan BBQ Burger
5. Miso Vegan Ramen
Pod koniec zeszłego roku serwis HappyCow opublikował ranking 10 miast najbardziej przyjaznym weganom. Na liście - obok m.in. Nowego Jorku, Berlina, Los Angeles, Pragi i Bangkoku - znalazła się Warszawa.
Wegańskie burgery pozostaną
W połowie października informowaliśmy o akcji "To nie jest stek" zainaugurowanej przez COPA-COGECA - europejską organizację zrzeszającą rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze. Lobbyści chcieli, by władze UE zakazały używania takich nazw jak "wegańskie burgery" czy "wegeparówki". Parlament Europejski odrzucili jednak wniosek przedstawicieli mięsnego biznesu, wzmacniając tym samym producentów roślinnego jedzenia.