farmy wertykalne
zobacz inne tematyW święta marnujemy nawet 40% więcej jedzenia. Farmy wertykalne mogą ograniczyć straty i poprawić świeżość produktów
Święta Bożego Narodzenia to czas obfitości, ale również okres rekordowego marnowania żywności. Według raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024” w Polsce każdego roku wyrzucamy niemal 5 mln ton jedzenia - tyle, ile rocznie spożywają mieszkańcy średniego polskiego miasta. Statystyczny Polak wyrzuca 126 kg żywności, z czego aż 92 kg trafia do kosza w naszych domach. Najczęściej marnujemy pieczywo, świeże warzywa, owoce, nabiał i wędliny.
Listny Cud się zamyka. Znany startup nie wytrzymał rosnących kosztów i braku finansowania
Jeden z pierwszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich startupów z sektora rolnictwa wertykalnego, Listny Cud, kończy działalność. Warszawska farma, która przez lata zaopatrywała w świeże mikroliście restauracje i klientów indywidualnych, nie zdołała osiągnąć rentowności. Rosnące koszty energii i czynszu oraz brak dostępu do dalszego finansowania ostatecznie przesądziły o jej zamknięciu.
Zielone Strony Biznesu. Ekrowy na ekofarmie
Drony, robotyzacja, sztuczna inteligencja, biogazownie, farmy wertykalne. W rolnictwie zachodzi cicha rewolucja. Ma dwa z pozoru sprzeczne cele: zwiększyć produkcję i zmniejszyć wpływ na środowisko. I polskie firmy są na pierwszej linii.