filozofia

zobacz inne tematy
Nie grilluję arbuza. Wywiad z Jancis Robinson

Nie grilluję arbuza. Wywiad z Jancis Robinson

Wyrocznia w świecie winnej krytyki, Master of Wine od ponad 40 lat. Jancis Robinson znana jest z precyzji not degustacyjnych oraz spokojnej, angielskiej ironii, którą okrasza je w artykułach prasowych. Krytyczka opiniująca wina trafiające na brytyjski dwór. Instytucja. Legenda. A przede wszystkim otwarta głowa gotowa na nowe winne pomysły i oceniająca je bez uprzedzeń. Nam opowiada o kulisach pracy zawodowej degustatorki i o swej drodze na szczyt.

Filozofia w biznesie od Hegla do dzisiaj (Część II)

Filozofia w biznesie od Hegla do dzisiaj (Część II)

Intuicjonizm, strumień świadomości, kognitywistyka, a może pragmatyzm? Czy słuchanie tego, co mówią wielcy filozofowie, może nam pomóc w biznesie? Warto to samemu sprawdzić. Prawdziwe poglądy, jak mawiał William James, to te, które weryfikują się w praktyce.