cukier
zobacz inne tematy“Chcemy przetrwać”. Krytyczna sytuacja na rynku cukru
Produkcja jednego kilograma cukru kosztuje 2,52 zł, tymczasem w sklepach można go kupić nawet za 1,49 zł. Taka sytuacja może doprowadzić do załamania się rynku, co z kolei grozi protestami ze strony rolników - pisze Gazeta Wyborcza.
La dolce vita. Dlaczego wciąż sięgamy po słodycze?
Przyjemność zaklęta w małym ciasteczku, wykwintnej pralince inkrustowanej złotem, a nawet w niepozornej szarej kostce zwykłego cukru... Co sprawia, że niezależnie od przestróg medyków, wciąż sięgamy po słodycze? I ile jesteśmy gotowi za nie zapłacić.
Słodkie, choć bez cukru. Biznes "niesłodyczy" kwitnie w Polsce
Czy może być coś bardziej kuszącego niż wizja delektowania się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia i przykrych konsekwencji w postaci nadprogramowych kilogramów? Właśnie tę wizję sprzedają rozkochanym w słodkościach Polakom producenci przekąsek fit i sprzedawcy „niesłodyczy”, które właśnie wypełniają sklepowe półki.