branża spożywcza
zobacz inne tematySłodkie, choć bez cukru. Biznes "niesłodyczy" kwitnie w Polsce
Czy może być coś bardziej kuszącego niż wizja delektowania się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia i przykrych konsekwencji w postaci nadprogramowych kilogramów? Właśnie tę wizję sprzedają rozkochanym w słodkościach Polakom producenci przekąsek fit i sprzedawcy „niesłodyczy”, które właśnie wypełniają sklepowe półki.
Polki stworzyły jadalne opakowania. Innowacyjne rozwiązanie już wkrótce w powszechnym użytku?
Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz z Politechniki Łódzkiej opracowały nowatorskie opakowania z odpadów roślinnych. Rozwiązanie powstałe w laboratoriach Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ zostało zgłoszone do ochrony patentowej.