Life Style


Szczupak i przyjaciele

Światowa kariera polskich dań nie sprowadza się do pierogów, kiełbasy i żurku. Na stołach Niemiec, Francji, Anglii czy Rosji od wieków gościły nieraz bardzo wyrafinowane potrawy, które trafiały tam z naszych kuchni. Niektóre warto sobie przypomnieć przed świętami.


Biegiem po śniegu

Slogan „sport dla każdego” promuje wiele dyscyplin. Zwykle to tylko marketingowe zaklinanie rzeczywistości. Do niewielu aktywności określenie to pasuje jednak tak dobrze jak do biegania na nartach.


10 wyjątkowych miejsc na narty

Pomysł, by na dwóch deskach zsuwać się po śniegu dla przyjemności, pojawił się pod koniec XIX w. W kolejnym stuleciu ruszono z urządzaniem tras i zbrojeniem ich w wyciągi. Ośrodków przybywało, zaostrzała się konkurencja. Dziś mamy mnóstwo fantastycznych miejsc, a wiele z tych, które zapisały się w dziejach narciarstwa, wciąż pozostaje w czołówce. Oto kilka z nich.


A może by tak rzucić wszystko i pojechać w Bieszczady?

Ta dość nietypowa historia zaczyna się w Islamskiej Republice Iranu, na północ od Teheranu, w górach Elbrus, a kończy w pokrytych świeżym śniegiem Bieszczadach.


Jedziesz na narty – ubezpiecz się

Do ubezpieczeń związanych z zimowym wyjazdem na narty czy deskę trzeba podejść z należną im uwagą. O czym na pewno pamiętać? Najważniejsze informacje znajdziecie poniżej. Przydadzą się one zresztą wszystkim, nawet tym, którzy wybierają się do ciepłych krajów.


Przyjemność dla każdego

Spa przestało już być luksusem zarezerwowanym dla najbogatszych. W ciągu ostatnich kilkunastu lat powstało wiele różnorodnych obiektów, na każdą kieszeń. Można wybierać spośród day spa, medical spa, resort spa czy holistic spa. Pozostaje jednak pytanie, co kryje się pod tymi dziwnie brzmiącymi nazwami?


Całkiem nie z tego świata

Duchy, białe damy i czarni rycerze to normalna obsada każdego zamku. Jest to tak oczywiste, że obiekt bez półprzezroczystego opiekuna wydaje się co najmniej dziwny. Na szczęście w zamkach dolnośląskich życie pozagrobowe kwitnie, bo ich właściciele mieli wyjątkowo złą reputację. Można zacząć się bać.


Świat od kuchni

Sushi nauczyłem się robić w Japonii na kursie w Tokyo Sushi Academy. Sztukę przygotowywania tadżinu pokazali mi Marokańczycy z Marrakeszu, a ravioli, z własnoręcznie przygotowanego ciasta, lepiłem pod okiem włoskiej mammy – szefowej rodzinnej restauracji i pensjonatu agroturystycznego w regionie Emilia-Romania.


Historie spod warstwy ziemi

Ta pasja pochłania bez reszty. Kusi wyobraźnię kolejnymi wyjątkowymi znaleziskami. Stanowisko czy status nie mają znaczenia – wszyscy poszukiwacze skarbów mają równe szanse wobec niewiadomej. I równie trudno być im w Polsce prawdziwym odkrywcą.


Polskim śladem

Enklawy z naszymi rodakami rozsiane na świecie nie mają u nas dobrej prasy. Uważa się je za przaśne czy nudne. Niesłusznie. Zabieramy was w trzy nasze ulubione miejsca, gdzie znaleźć można polski ślad, które odwiedzić chciałby prawie każdy.


Moim zdaniem

Najczęściej czytane

Boom na drony

Cztery sposoby na podatki

Kto zyska na ozusowaniu umów zleceń?

Dobre auto na niskie raty

Zamiast dziel i rządź - mnóż i zarządzaj!