Kuchnia


Zdrowo i niezdrowo

Zdrowe żywienie stało się modne i nic w tym złego. Szkopuł w tym, że porad, jak się odżywiać, poszukujemy często w mediach i internecie, a tam aż roi się od mitów.


Kiszenie to (nie)polska specjalność

Znudziło mnie już czytanie banałów na temat kiszenia. Jakaż to wspaniała polska specjalność, nieznana na zachodzie Europy! Od pokoleń zajadamy się kiszonymi ogóreczkami, kapustą, żurkiem, barszczem, pieczemy chleby na zakwasie i pijemy zsiadłe mleko... Zgoda, tylko nie wiemy do końca, jakie są zalety kiszenia ani jak te nasze tradycje wykorzystywać i rozwijać.


Wesołego szampana!

Wszystko zaczęło się w Szampanii, w okolicy miasta Épernay. To tu znajduje się opactwo benedyktyńskie w Hautvillers, w którym zakonnik Dom Pérignon... tak, tak, to mnich jest ojcem jednego z najsłynniejszych trunków świata i najbardziej wystrzałowych imprez.


Szczupak i przyjaciele

Światowa kariera polskich dań nie sprowadza się do pierogów, kiełbasy i żurku. Na stołach Niemiec, Francji, Anglii czy Rosji od wieków gościły nieraz bardzo wyrafinowane potrawy, które trafiały tam z naszych kuchni. Niektóre warto sobie przypomnieć przed świętami.


Świat od kuchni

Sushi nauczyłem się robić w Japonii na kursie w Tokyo Sushi Academy. Sztukę przygotowywania tadżinu pokazali mi Marokańczycy z Marrakeszu, a ravioli, z własnoręcznie przygotowanego ciasta, lepiłem pod okiem włoskiej mammy – szefowej rodzinnej restauracji i pensjonatu agroturystycznego w regionie Emilia-Romania.


W poszukiwaniu sera idealnego

We Francji jest ponad 500 gatunków sera, zatem powiedzenie, że jest ich tam tyle, ile dni w roku, jest nie do końca prawdziwe. Włosi twierdzą, że u nich jest ponad 600 gatunków. A jeszcze mamy raje dla miłośników serów twardych – Holandię i Szwajcarię. Tylko wybierać i przebierać.


Kuchenne innowacje

Oto inteligentne lodówki, sprytne kuchenki, ekspresy i szuflady – bo od współczesnej kuchni oczekujemy wygody i funkcjonalności. Do dyspozycji mamy też drobiazgi do zabrania w plener... nie mówiąc już o nowatorskim zastosowaniu starych sprzętów.


Wina nieoczywiste

Kiedy mówimy o winie, na myśl przychodzą nam Włochy, Hiszpania i Francja... może czasem Kalifornia, Australia lub Chile. Nic dziwnego, skoro z tych regionów pochodzi lwia część jego światowej produkcji. Ale trunek ten wytwarzany jest też z powodzeniem w miejscach, których nigdy nie podejrzewalibyście o tradycje winiarskie.


Dieta zamknięta w pudełku

Nie masz czasu gotować, a chcesz się zdrowo odżywiać? Nie musisz przeglądać menu w restauracji, licząc, że znajdziesz coś dla siebie, albo ograniczać się do sałaty ze sklepu. Pojawił się bowiem dietetyczny catering i urozmaicone dania na wszystkie pory dnia dowiozą ci pod wskazany adres w gotowym do podgrzania pudełku.


Tego nie zobaczysz

Jedzenia można doświadczać wszystkimi zmysłami. Ale są ludzie, którzy zamiast poszerzać swój zasób czujników, zawężają go, rezygnując z doznań wzrokowych. I co się dzieje? Jedzenie staje się niezłą rozrywką.


Moim zdaniem

Najczęściej czytane

Boom na drony

Kto zyska na ozusowaniu umów zleceń?

Cztery sposoby na podatki

Zamiast dziel i rządź - mnóż i zarządzaj!

Moda na single