Wydarzenia

Szampańska Gala Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

Fot. Materiały prasowe

Philippe Mille z restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii, uhonorowanej dwiema gwiazdkami Michelin, Wojciech Modest Amaro, szef kuchni Atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin, oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne przygotowali wyjątkową kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną.

9 lutego w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim był francuski szampan. Tegoroczna uroczystość nie tylko była doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. W wydarzeniu wzięło udział ponad 500 gości: prezesów największych firm z kapitałem francuskim, a także reprezentantów świata kultury, polityki oraz mediów. W tym roku do przygotowania kolacji na gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Philippe Mille, Wojciech Modest Amaro oraz Maciej Majewski, którzy wspólnie mogą się pochwalić aż trzema gwiazdkami Michelin – najwyższym wyróżnieniem w świecie gastronomii. Serwowanym podczas gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję szampany, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.

Philippe Mille przygotował na gali danie główne: delikatne małże św. Jakuba z nutą cytrusową i esencją z szampana oraz słupki z buraka żółtego i kandyzowanego selera, którym towarzyszyły płatki pieczarek brunatnych z chrupiącą posypką z kasztanów. Smak dania podkreślił Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé. Wojciech Modest Amaro był odpowiedzialny za przygotowanie zimnej przystawki oraz deseru. Tą pierwszą był śledź na sałatce z awokado, ogórka i kwiatów kopru włoskiego, przykryty pianą z szampana, ginu i koperku z karmelizowanymi igłami świerku. Smak przystawki podkreślił szampan Champagne Marquis de Bel Aires Brut. Natomiast deserem zaserwowanym gościom był bakłażan gotowany w syropie z czarnego bzu z lodami chałwowymi i słonym makiem. Do tego dania idealnie pasował szampan z dominującym szczepem pinot noir – Champagne Drappier Carte d'Or Brut. Maciej Majewski z kolei przygotował ciepłą przystawkę – grasicę cielęcą z pietruszką i fenkułowo-cytrynową gremolatą oraz wariację wokół sera Chaource.

Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza ponad 450 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy.

Moim zdaniem

Najczęściej czytane

Cztery sposoby na podatki

Boom na drony

Kto zyska na ozusowaniu umów zleceń?

Dobre auto na niskie raty

Zamiast dziel i rządź - mnóż i zarządzaj!