Wydarzenia

Carlsberg – piwo warzone od 170 lat

Jacob Christian Jacobsen. Fot. Materiały prasowe

10 listopada minęło dokładnie 170 lat, odkąd J.C. Jacobsen założył Browar Carlsberg – miejsce, w którym powstaje „prawdopodobnie najlepsze piwo na świecie”.

Jacob Christian Jacobsen założył Browar Carlsberg w 1847 r. Od początku wykorzystywano w nim bardzo nowoczesną jak na owe czasy technologię dolnej fermentacji, której tajniki Jacobsen poznał, podróżując m.in. do Bawarii. Celem i ambicją browarnika było warzenie najwyższej jakości piwa. Kierując się tą zasadą, Jacobsen stworzył podwaliny pod silną, rozwijającą się w sposób zrównoważony firmę, która do dziś znajduje się w światowej czołówce producentów piwa.

J.C. Jacobsen był wizjonerem. Warząc piwo, wykorzystywał też najnowsze osiągniecia nauki i techniki. W 1875 r. założył laboratorium badawcze, któremu zawdzięczamy wiele ważnych odkryć, np. skalę pH, enzymy działające w niskich temperaturach czy jedno z pierwszych i przełomowych dla branży piwnej osiągnięć, jakim było wyizolowanie w 1883 r. czystych kultur drożdży. Ich odkrycie zrewolucjonizowało proces warzenia piwa. Szczepy drożdży z browaru w Kopenhadze są przodkiem większości obecnych lagerów i umożliwiły warzenie piwa o wysokiej i powtarzalnej jakości, co wcześniej było dużym wyzwaniem. Co ciekawe, J.C. Jacobsen podzielił się bezinteresownie odkryciem swojego laboratorium z innymi browarnikami w imię tworzenia i promowania złocistego trunku o wysokiej jakości.

Dzielenie się swoimi osiągnięciami i korzyściami płynącymi z warzenia piwa było jednym z filarów życiowej filozofii J.C. Jacobsena. Zarówno on, jak i jego syn Carl byli zaangażowanymi filantropami wspierającymi społeczeństwo Kopenhagi oraz rozwój miasta. Przeznaczali znaczące kwoty na działania społeczne, wspierali naukowców i artystów, ufundowali wiele okazałych budynków stojących do dziś w stolicy Danii oraz udostępniali społeczeństwu zbiory sztuki. Jacobsen, chcąc, by jego spuścizna i filozofia życiowa przetrwały jak najdłużej, założył w 1876 r. Fundację Carlsberg. To jedna z pierwszych, działających do dzisiaj, fundacji korporacyjnych na świecie (starsza niż Fundacja Nobla, która powstała w 1900 r.).

Jacobsenowie myśleli perspektywicznie, budowali swoją działalność lokalnie, mając jednak w planie ciągły rozwój. W 1868 r. Carlsberg rozpoczął eksport piwa. Statek z pierwszą partią utonął w drodze do Brazylii. Druga próba zakończyła się sukcesem i w 1868 r. piwo dotarło do Edynburga. Potem Carlsberg docierał do innych krajów na całym globie, stając się tym samym pierwszym w historii piwem eksportowanym na cały świat.

10 listopada ponad 42 tysiące pracowników Grupy Carlsberg w 150 krajach uczciło 170. urodziny, częstując się tradycyjnym wielowarstwowym duńskim tortem, koniecznie z bitą śmietana i czerwonymi owocami – w barwach duńskiej flagi.

Carlsberg Polska jest jednym z trzech największych graczy na rynku piwa w Polsce. W jego ofercie są takie marki, jak Carlsberg, Okocim, Harnaś, Karmi, Kasztelan, Somersby, Grimbergen, Bosman oraz Piast. Piwa z grupy Carlsberg Polska warzone są w Browarze Okocim w Brzesku (1845), Browarze Bosman w Szczecinie (1848) oraz Browarze Kasztelan w Sierpcu. Carlsberg Polska jest oddziałem duńskiej firmy Carlsberg działającej od 1847 r. – w tym roku przypada 170. rocznica jej powstania.

Moim zdaniem

Najczęściej czytane

Boom na drony

Cztery sposoby na podatki

Kto zyska na ozusowaniu umów zleceń?

Dobre auto na niskie raty

Zamiast dziel i rządź - mnóż i zarządzaj!